UPDATE 15:00 Cei aproximativ 25.000 de maghiari care au participat, sâmbătă, la protestul de la Sfântu Gheorghe faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko” au adoptat un manifest în care şi-au formulat revendicările, cerând, printre altele, „remedierea deciziei judecătoreşti nedrepte”
În manifest, care a fost citit de Kató Béla, episcop auxiliar al Eparhiei Reformate din Ardeal, se arată că maghiarii din toată România protestează faţă de nedreptatea suferită de această comunitate.
„Noi, maghiarii din Trei Scaune (judeţul Covasna), din secuime, din Ardeal, din România, cei care ne-am adunat în 1 septembrie, de Ziua Dreptăţii, aici, la Sfântu Gheorghe, protestăm unanim, ca o comunitate puternică, faţă de nedreptatea pe care am suferit-o”, se subliniază în deschiderea manifestului.
În continuare se precizează că maghiarii protestează faţă de „încercarea de renaţionalizare” a Colegiului „Székely Mikó”, proprietate a bisericii şi a comunităţii.
„Protestăm faţă de condamnarea pe nedrept a lui Markó Attila, a lui Marosán Tamás şi a lui Silviu Clim, membrii Comisiei Naţionale de Retrocedare. Este inacceptabil ca oamenii să fie condamnaţi la închisoare pentru munca cinstită. Considerăm revoltătoare încercările repetate ale statului român de a priva comunitatea de moştenirea noastră. Cerem autorităţilor române competente să oprească renaţionalizarea ilegală a Colegiului «Székely Mikó»”, se arată în manifest.
La finalul manifestului, protestatarii şi-au formulat revendicările în cinci puncte, ei solicitând, printre altele, implementarea consecventă a principiului statului de drept şi realizarea urgentă a restitutio in integrum.
După citirea acestui manifest, o parte dintre participanţi au început să scandeze „Autonomie” şi „Să piară Trianon”. Manifestarea, la care au participat aproximativ 25.000 de maghiari, s-a încheiat după aproximativ două ore cu intonarea imnului maghiar şi a celui secuiesc.
Protestul, organizat de bisericile istorice maghiare, a început la ora 11.30, cu bătăile clopotelor, mare parte dintre protestatari adunându-se în faţa lăcaşurilor de cult, de unde au pornit într-un marş spre centrul oraşului, unde, în faţa Colegiului „Székely Mikó”, a fost amenajată o scenă.
Potrivit estimărilor, la protest participă aproximativ 25.000 de persoane, la acţiune fiind prezenţi şi sute de preoţi ai bisericilor istorice maghiare din Transilvania.
O parte din protestatari au pancarte cu mesaje precum „Dreptate”, „Dreptate lui Marko, Marosan şi Miko”, „Justice”, „Autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc” şi au steaguri secuieşti şi ungare.
Printre manifestanţi au fost distribuite mii de ecusoane, de culoarea neagră, cu inscripţia în limba maghiară „M – 2012.09.01. – Ziua Dreptăţii”, precum şi mii de fluturaşi cu manifestul care urmează să fie dat citirii la sfârşitul protestului, care va dura aproximativ două ore.
Protestatarilor li se vor adresa preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, episcopul-vicar al Bisericii Reformate Kató Béla, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, episcopul reformat Pap Géza, arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, Jakubinyi György, episcopul unitarian Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Adorjáni Dezső, episcopul reformat Csűry István, europarlamentarul Tőkés László.
Protestul, la care organizatorii aşteptau sosirea a aproximativ 20.000 de maghiari din toată Transilvania, se va încheia cu adoptarea unei declaraţii.
Mii de oameni din Bihor, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Braşov sau Arad, dar şi din Ungaria şi diferite localităţi covăsnene au început să sosească, sâmbătă, în municipiu, cu autobuze şi maşini personale, primele autovehicule de transport persoane ajungând la Sfântu Gheorghe în jurul orei 10.00.
La manifestaţie a ajuns şi o delegaţie de 30 de persoane din Veszprem, Ungaria, dar sunt prezente şi persoane din Budapesta, reprezentanţi ai Autoguvernării Comunităţii Rome.
Mai multe efective de forţe de ordine au fost mobilizate pentru această manifestare, de asemenea fiind amenajate şi câteva puncte de prim-ajutor.
Circulaţia în centrul municipiului şi pe trei străzi adiacente a fost închisă traficului rutier.
Scopul acţiunii, organizată de Bisericile istorice maghiare, este acela de a semnala că decizia instanţei în acest caz, care nu este încă definitivă, ar putea fi un precedent periculos.
Manifestarea, denumită „Ziua Dreptăţii”, este organizată de bisericile istorice maghiare, cu susţinerea formaţiunilor politice maghiare şi a organizaţiilor civice, potrivit organizatorilor scopul acesteia nefiind acela de a se pune presiune asupra justiţiei, ci de a protesta faţă de o „nedreptate” şi de a atrage atenţia asupra faptului că această decizie ar putea fi un precedent periculos ce poate duce la renaţionalizarea oricărui imobil restituit legal cultelor religioase.
Procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, în prezent secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999.
Potrivit procurorilor, cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.