MApN lansează concurs de angajare pentru 4.000 de posturi. Dacă în luna mai a acestui an cei care doreau să se angajeze în Armată se puteau înscrie prin centrele militare zonale, județene și de sector, de la 1 septembrie își pot depune dosarul direct la unitățile militare din apropierea casei lor. Condițiile de înscriere sunt simple.
Câteva mii de posturi de soldați profesionişti sunt libere şi trebuie ocupate în cel mai scurt timp, anunță reprezentanții Ministerului Apărării Naționale. Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au transmis că salariile pentru tinerii începători pornesc de la 2.200 de lei.
Tinerii care vor să îmbrace uniforma militară au trecut testele fizice în toate garnizoanele din ţară. La Academia Navală din Constanţa, înainte de a trece la probele fizice, tinerii dornici să lucreze în Armata României au fost nevoiţi să treacă de testarea psihologică şi cea medicală.La selecție se pot înscrie civilii care au cel puţin 10 ani de studiu şi vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani.
Odată admişi în armată, tinerii vor trebui să respecte reguli stricte. „Regulamentul militar specifică faptul că nu au voie cu barbă, trebuie să aibă un aspect fizic îngrijit, iar tatuajele (dacă au) să nu fie la vedere.
În această săptămână, se desfăşoară probele motrice şi cele psihologice. Noi îi evaluăm la proba sportivă, ce constă într-un traseu militar şi alergare pe distanţa de doi kilometri”, a spus Gabriela Nohai, purtător de cuvânt la Comandamentul Flotei Navale.
”Ei trebuie să aibă vârsta între 18 şi 45 de ani, cetăţenie română, cazierul curat şi să fi absolvit 10 clase. Salariile încep de la 3.300 de lei net în mână şi ajung până la 5.000 de lei, în funcţie de ce activităţi desfăşoară fiecare”, spune Căpitan Sergiu Iosub, purtător de cuvânt, Batalionul 2 infanterie mecanizată Călugăreni.
Nicoleta renunţă la muzică pentru un post la MApN
Stabilitatea financiară și statutul social îi atrag pe tineri. La concurs, viitorii soldați au de parcurs un traseu special, urmat de o probă de rezistență. „Pentru probele de astăzi m-am pregătit 2 luni, am nişte emoţii, nu vă daţi şeama. E un vis de când eram mic, când vedeam pe cineva în uniformă militară simţeam respect. De fiecare dată aveam soldăței cumpăraţi, îmi cumpăra tata soldăței”, spune unul dintre recruţi.
Nicoleta este solistă de muzică populară și spune că este gata să pună în cui portul popular pentru haina militară: ”Sper să pot intra în cadrul armatei pentru că îmi place foarte mult uniforma, mai ales că în viața de zi cu zi eu port și o altăținută, cea a portului tradiţional.Probele au fost puțin dificile, mai ales pentru fete, dar nu imposibile”.
Armata Română începe cea mai amplă campanie de recrutare: peste 4000 de români vor îmbrăca haina militară
După ce trec de probele sportive, evaluarea psihologică și medicală, soldații intră în programul de instruire care durează între 2 și 5 luni.
Campania de recrutare se va termina la finalul acestei luni, însă sunt așteptate dosare și în perioada următoare. Până săptămâna trecută s-au înscris 2.000 de candidați.
Printre cele mai căutate sunt poliţie militară, geniu, aviaţie sau forţe pentru operaţii speciale.
Cel mai mic salariu câştigat de un soldat este de două mii de lei şi poate ajunge până la 4.200, în funcţie de arma pe care o alege. În cazul subofiţerilor şi ofiţerilor lefurile sunt mult mai mari. Un ofiţer cu funcţie de comandă poate câştiga peste 18.000 de lei.
Iată, care sunt, cu aproximație, salariile în Armata Română:
maximum 4.200 lei
maximum 4932 lei
maximum 18.142 lei