UPDATE: Un zgomot puternic i-a alertat pe locuitorii municipiului Constanța, care susțin că, în unele zone, s-a simțit ca un cutremur. Potrivit surselor Antena 3, ambarcațiunea găsită pe mare în zona Tuzla ar fi fost detonată.
Un zgomot puternic i-a speriat, vineri seară, în jurul orei 18:00, în municipiul Constanța. O parte dintre aceștia spun că în unele zone s-a simțit de parcă ar fi fost cutremur, dar, oficial, nu se știe ce a produs acest zgomot.
Surse au declarat, pentru Antena 3, că a fost detonată ambarcațiunea găsită zilele trecute în largul Mării Negre, în zona Tuzla.
Acestea au declarat că viața oamenilor a fost pusă în pericol, întrucât aceștia au stat lângă barcă mai mult de 20 de ore.
”Timp de 20 de ore, cei de la ARSVROM au stat lângă barcă. Lângă bombă au stat tancuri de tone de combustibil. Au fost erori de proceduri grave. Ne-au pus viața în pericol”, au precizat mai multe surse, pentru Antena 3.
Joi, 4 aprilie, nava de căutare-salvare Artemis a Agentiei Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a transportat, în zona de siguranță a poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia, ambarcațiunea recuperată din apele teritoriale românești.
UPDATE MApN confirmă: MApN: ambarcaţiunea descoperită în zona Tuzla din Marea Neagră este o posibilă dronă marină de bruiaj. Ambarcațiunea a fost inițial identificată ca fiind în derivă în zona Tuzla și ulterior recuperată de nava ARSVOM. După investigații ulterioare, s-a stabilit că acest obiect este, într-adevăr, o dronă marină, fără pilot la bord. MApN a comunicat că a demarat o anchetă împreună cu alte entități specializate pentru a clarifica circumstanțele acestei descoperiri neobișnuite.
„Vineri, 5 aprilie, Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a pus în aplicare procedurile operaţionale specifice de cercetare a ambarcaţiunii. Miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare-salvare Artemis a executat o misiune specifică pentru o ambarcaţiune răsturnată la aproximativ 20 Mm est Tuzla, care s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot”, a transmis MApN.
Citeşte şi: MApN a publicat proiectul noii Legi a Apărării Naționale! Ce modificări aduce în fața amenințărilor externe
Nava de căutare și salvare ARTEMIS a ARSVOM a fost mobilizată pentru intervenții de căutare și salvare în zona în care a fost detectată ambarcațiunea. Cu toate acestea, în urma căutărilor, nu a fost găsită nicio persoană la bordul acesteia. Singurul obiect identificat a fost, în cele din urmă, drona marină, care a fost considerată o amenințare pentru siguranța navigației și a fost remorcată în port pentru investigații suplimentare.
O anchetă este în desfășurare pentru a clarifica natura și originea acestei drone maritime. Organele competente desfășoară cercetări pentru a determina scopul și eventuala implicație a acestei descoperiri în zona Tuzla. În timp ce investigațiile continuă, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a confirmat că operațiunea de căutare și salvare a fost realizată cu succes, respectând procedurile standard pentru intervenții de acest tip.