Ministerul Apărării Naționale (MapN) a demontat recent o nouă tentativă de dezinformare lansată de canalele de propagandă afiliate Federației Ruse. Informațiile false, apărute săptămâna trecută pe platforma rusă Telegram, susțineau că avioane F-16 românești ar fi desfășurat misiuni de zbor în spațiul aerian ucrainean, în regiunea Odessa. Sursele neidentificate afirmau că aceste aeronave ar fi decolat de pe aerodromuri din România.
Ministerul Apărării Naționale a clarificat ferm că informațiile sunt complet neadevărate și fac parte dintr-o campanie de dezinformare orchestrată de propagandiștii ruși. Potrivit MApN, aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române desfășoară doar misiuni de instruire și de Poliție Aeriană în spațiul aerian național, în conformitate strictă cu legislația internațională.
Reprezentanții MApN sugerează că această încercare de dezinformare are legătură cu Summit-ul NATO de la Washington, recent încheiat. În cadrul acestui summit, au fost adoptate decizii esențiale pentru susținerea eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva războiului de agresiune declanșat ilegal și nejustificat de Federația Rusă. „Este evident că sursele fictive ale propagandei ruse transmit informații false”, au subliniat oficialii MApN.
MapN a reiterat că, de la începutul invaziei ilegale a Federației Ruse în Ucraina, România, ca membru al NATO, a implementat măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare. Aceste măsuri sunt strict defensive și proporționale cu potențialele amenințări la adresa securității regionale, respectând normele de drept internațional.
După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă în 2014, aeronavele Forțelor Aeriene Române au participat la misiuni de Poliție Aeriană și Poliție Aeriană întărită sub comandă NATO, alături de aeronave ale partenerilor. Aeronavele românești care iau parte la aceste misiuni operează exclusiv în spațiul aerian național, având ca scop întărirea capacității de reacție și descurajarea oricăror acțiuni ostile.
MapN a accentuat că scopul principal al Alianței Nord-Atlantice este de a garanta securitatea celor 32 de state membre NATO și a peste un miliard de cetățeni.
„Toate deciziile luate la nivelul Alianței au fost pur defensive, pentru apărarea statelor membre și descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat.
Ministerul Apărării Naționale va reacționa cu promptitudine pentru devoalarea oricărei încercări de dezinformare a publicului prin lansarea în spațiul mediatic a unor informații false. Cetățenii trebuie să aibă încredere că informațiile pe care le primesc sunt corecte, iar acest deziderat se poate obține doar prin informarea din surse oficiale”, au spus reprezentanții.