MApN demontează o nouă dezinformare privind NATO și apărarea aeriană a României. ”În tiparul campaniilor desfășurate în spațiul public, inclusiv de actori statali cu o agendă contrară suveranității României”

Ministerul Apărării Naționale (MApN) demontează o nouă dezinformare legată de apărarea aeriană a României și NATO, pe care o consideră ”în tiparul campaniilor” desfășurate în spațiul public ”inclusiv de actori statali cu o agendă contrară suveranității” țării și împotriva alianței nord-atlantice.
Irina Dumitrescu
15 dec. 2024, 18:01
MApN demontează o nouă dezinformare privind NATO și apărarea aeriană a României. ”În tiparul campaniilor desfășurate în spațiul public, inclusiv de actori statali cu o agendă contrară suveranității României”

MApNa constată că în ultima perioadă ”s-au înmulțit acțiunile de dezinformare și manipulare răspândite în spațiul public românesc, prin care se încearcă discreditarea acțiunilor de întărire a capacității de apărare și de reacție în fața oricăror forme de agresiune luate la nivel național ori împreună cu aliații din NATO”.

Într-o serie de precizări făcute pe Inforadar – platformă de combatere a știrilor false -, MApN subliniază că ”este cât se poate de evident că apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri” și că țara nu a avut niciodată ”garanții mai puternice pentru suveranitate și securitatea națională, la nivelul asigurat de statutul de membru NATO”.

”Suveranitatea națională nu este o frază sau un concept speculativ, ci un complex de principii si acțiuni pe care statul român le exercită în mod suveran, atât prin acțiuni naționale, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, cea mai puternică instituție politico-militară cu caracter defensiv din istorie. Niciodată România nu a avut garanții mai puternice pentru suveranitate și securitatea națională, la nivelul asigurat de statutul de membru NATO, de care ne bucurăm de 20 de ani. NATO operează ca un instrument de amplificare si protejare a suveranității fiecăruia dintre membrii săi, nu doar în domeniul apărării și securității, ci în toate dimensiunile”, se arată pe platforma menționată.

În acest context, MApN consideră necesar să revină cu precizări privind proiectele legislative inițiate de Ministerul Apărării Naționale, Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național, respectiv Legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român, a căror transmitere către Parlamentul României a fost aprobată de Guvern în ședința din 12 decembrie.

Ministerul face referire concretă la dezinformarea privind controlul utilizării spațiunui aerian național.

”În plus față de dezinformările detectate în spațiul public și semnalate în postarea realizată în 13 decembrie, atragem atenția asupra unei noi încercări de manipulare răspândită în platformele digitale și de unele publicații on-line, prin care se acreditează ideea falsă că prevederile articolului 7 al proiectului  Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național, prin care se reglementează modul în care, în scopul apărării colective, spaţiul aerian național este integrat în spaţiul aerian al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, ar însemna un act de trădare a intereselor naționale (!)”, se precizează pe Inforadar.

MApN subliniază că ”o astfel de interpretare este falsă”.

Potrivit sursei citate, gestionarea în comun a spațiului aerian al țărilor NATO reprezintă un exemplu concret prin care NATO ”își îndeplinește în mod eficient principala misiune asumată prin Tratatul de la Washington, aceea a apărării colective împotriva oricăror amenințări și provocări”.

”Spațiul aerian al țărilor NATO este gestionat într-o formă integrată, pentru utilizarea cât mai eficientă a capabilităților defensive aflate permanent la datorie. Aceste măsuri nu diminuează în niciun fel suveranitatea țărilor membre asupra propriilor spații aeriene”, mai arată MApN.

În același context, este reamintit faptul că ”Forțele Aeriene Române au dislocat de două ori aeronave de luptă și personal aeronautic în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania  – în 2007, cu patru aeronave MiG -21 LanceR și 67 de militari, respectiv în 2023, cu patru F-16 și 100 de militari, pentru executarea unor misiuni de poliție aeriană sub comandă NATO”.

”Misiunea acestor detașamente, dislocate prin rotație de forțe aeriene ale membrilor NATO, este de apărare a spațiului aerian al Țărilor Baltice și nu afectează suveranitatea acestor țări”, mai precizează ministerul.

Citește și VIDEO Un băiat de 15 ani din Galați a furat BMW-ul părinților și a fugit de acasă. Adolescentul a intrat cu bolidul într-un stâlp

În mod similar, mai precizează aceeași sursă, în România, aliații din NATO dislocă prin rotație detașamente de forțe aeriene – cu aeronave de luptă și tehnică de apărare aeriană sau de radiolocație, pentru executarea unor misiuni de poliție aeriană extinsă sub comandă NATO, care suplimentează misiunile de poliție aeriană executate de Forțele Aeriene Române, sub comandă națională.

”În prezent, în  Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”, de la Mihail Kogălniceanu este dislocat un detașament spaniol, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) care, în perioada august-decembrie a acționat cu opt aeronave F-18 Hornet, iar din decembrie, pentru încă patru luni, cu 6 aeronave Eurofighter.

În România, dislocarea de detașamente de forțe aeriene aliate a fost decisă în 2014, la Summit-ul din Țara Galilor, în urma acțiunilor agresive ale Federației Ruse în Ucraina – soldate cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea”, se mai menționează pe Inforadar.

MApN ține să mai sublinieze că ”răspândirea unor informații false pe acest subiect nu are legătură cu apărarea intereselor naționale ale României”.

”Încercările de a prezenta măsurile concrete de întărire a capacității de apărare a României și a NATO drept… acte de trădare națională se înscriu în tiparul campaniilor de dezinformare desfășurate în spațiul public din România, inclusiv de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, prin care se încearcă inducerea unui climat de panică și de slăbire a încrederii în capacitatea instituțiilor din sistemul național de securitate  de a-și îndeplini misiunile constituționale. Astfel de dezinformări și manipulări, prin care este atacat cel mai puternic instrument de garantare a acestora, constituie încercări de subminare a suveranității și securității naționale”, se mai precizează pe Inforadar.

Precizările vin după ce în spațiul public s-a declanșat o veritabilă campanie de dezinformare, prin care era avansată ideea că România urmează să cedeze la NATO spațiul aerian al țării și comanda armatei.

În 13 decembrie, MApN a demontat, de asemenea, informații ce aveau ”rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice”.

Citește și Fost ambasador SUA, despre prezidențialele din România: ”Nu lăsați rușii și interpușii lor să fie singurii care să genereze schimbarea”

DailyBusiness
Alex Dobrescu, în pragul închisorii după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran! Ce mesaj i-a trimis actriței
Spynews
Cum i-a urat Naomi Hedman "La mulți ani" iubitului ei, Andrew Barabancea, de ziua lui de naștere. Imaginea publicată de vedetă / FOTO
Bzi.ro
Smiley trece printr-o situație dificilă! „Nu v-am cerut și nu vă voi cere niciodată bani!”
Fanatik.ro
Care este, de fapt, legătura dintre tensiunea arterială și ficat. Medicii atrag atenția românilor
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Americanii au anunțat acum: România a avut dreptate
Playtech.ro
Țara din Europa în care trenurile nu întârzie niciodată. Românii au legătură cu...
DailyBusiness
Gazprom România își vinde rețeaua de benzinării pe fondul presiunilor economice și efectelor războiului din Ucraina
Adevarul
Gabriel Liiceanu, despre Călin Georgescu: „Disprețul meu și stupefacția mea în fața acestui personaj sunt fără limită”
wowbiz.ro
Claudia Puican și Armin Nicoară vor deveni părinți pentru prima oară! Cei doi sunt în culmea fericirii: „Un nou capitol al iubirii noastre începe”
Spynews
Rețetă tradițională de salată de boeuf pentru Crăciun. Care este cea mai bună carne pentru preparat
Spynews
”Uită-mă, nu mă întorc”. Mario Fresh, mesaj ascuns pentru Alexia Eram! S-a aflat totul despre motivele despărțirii
Evz.ro
Orgiile unui celebru milionar român. Fiecare invitat primea câte o fată
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
kanald.ro
Cine sunt pensionarii care primesc încă o pensie până de Crăciun? Banii au fost deja virați pe card
Cancan.ro
Previziunile anului 2025 văzute de Carmen Harra. Doar în anul 1989 a mai avut loc așa ceva
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. România nu e pregătită pentru ce va urma: În seara asta, voi...
StirileBZI
Alertă în lumea medicală! Ce este și cum se manifestă Boala X
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
stirilekanald.ro
Drama neștiută a lui Mircea Diaconu! Și-a măritat fata cu un fotbalist, el i-a făcut un copil și apoi a părăsit-o!
substantial.ro
Președintele Braziliei, Lula da Silva, externat după o intervenție chirurgicală de urgență
MediaFlux
PENSIONARII care RISCĂ să își PIARDĂ PENSIILE. DOCUMENTUL care trebui DEPUS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
BMW Rădulescu sau amprenta românească pe un automobil german