Aeronavele prăbușite în județul Tulcea nu au fost doborâte de rachete sol-aer, anunță MApN, care dezmite o informație promovată de presa din Rusia.
„Cu privire la informațiile vehiculate în presă, prin care se acreditează ideea că aeronavele prăbușite în cele două evenimente aviatice din data de 02.03.2022 „ar fi fost doborâte de o baterie de rachete sol-aer S-300”, facem următoarele precizări: Afirmația este în totalitate #FALSĂ. – „Informația” la care se face referire nu reprezintă altceva decât o dezinformare provenită din mass-media online rusă și nu are nicio legătură cu fapte sau evenimente reale”, a anunțat MApN.
Noi ordine de mobilizare a rezerviştilor false. Avertismentul MApN: Au fost sesizate autorităţile judiciare
Reprezentanții ministerului mai spun că activitățile desfășurate până în prezent în cadrul anchetei oficiale nu oferă niciun indiciu privitor la un atac cu rachete asupra aeronavelor.
„Ministerul Apărării Naţionale a comunicat cu maximă transparență informațiile referitoare la cele două accidente. Din ordinul ministrului Apărării Naţionale a fost numită o comisie de investigare tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestor accidente aviatice. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu aceste tipuri de aeronave, până la finalizarea anchetei de specialitate. Precizăm că în urma verificărilor efectuate până în acest moment de către comisia de investigare competentă, nu au fost constatate elemente care să indice un posibil impact cu un proiectil sau rachetă”, precizează cei de la MApN.
Ce spune MApN despre drona din Ucraina care a traversat teritoriul României şi s-a prăbuşit în capitala Croaţiei
Evenimentele au avut loc pe 2 martie în județul Tulcea. Un MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar, iar elicopterul plecat în misiunea de salvare s-a prăbuşit. Pilotul avionului a murit, iar în accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma şi-au pierdut viaţa șapte militari.