MApN, precizări privind demersurile Primăriei Capitalei pentru identificarea bucureştenilor cu obligaţii militare. Reprezentanţii Ministerului Apărării susţin că informaţiile apărute în presă sunt false, iar demersurile PMB îi vizează doar pe angajaţii primăriei.
„Vă semnalăm apariţia unor materiale de presă care, în baza unui document intern al Primăriei Capitalei, acreditează ideea că instituţia ar realiza o listă a tuturor cetăţenilor care au obligaţii militare. Documentul citat nu reprezintă o dovadă a unor aşa-zise demersuri pentru identificarea bucureştenilor cu obligaţii militare, ci face referire doar la personalul din cadrul Primăriei Generale. (…) În mod evident, îndeplinirea acestor obligaţii legale nu are legătură cu situaţia actuală de securitate din Ucraina”, a explicat MApN.
Citeşte şi MApN face recrutări în 2022. Cine sunt românii care vor fi înrolaţi în Armată
Reprezentanţii Ministerului Apărării spun că aceste demersuri reprezintă obligaţii legale ale ministerelor, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, celorlalte instituţii publice şi operatorilor economici pentru asigurarea continuităţii activităţilor economico-sociale în caz de mobilizare sau război.
MApN atrage atenţia că „o serie de ştiri false şi acţiuni de dezinformare” au apărut în contextul generat de iminenţa unui conflict în ţara vecină şi, ulterior, de invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă.
Conform reprezentanţilor Ministerului Apărării, cel mai probabil, intenţia din spatele acestor acţiuni este de inducere a „panicii” şi „incertitudinii” în rândul populaţiei, pe baza unor „speculaţii şi interpretări care nu au legătură cu realitatea”.
Ministerul reiterează recomandarea făcută cetăţenilor de a consulta sursele oficiale.
Şi primarul Capitalei a avut o reacţie, în urma informaţiilor apărute miercuri, în spaţiul public.
„Atenție, fake news! Nu există nicio intenție de mobilizare a rezerviștilor din București de către Primăria Capitalei, așa cum se dezinformează pe unele rețele sociale sau pe diferite grupuri de mesagerie instant, precum WhatsApp.
Față de hârtia care circulă pe rețelele de socializare, informațiile sunt următoarele: Legea 477/2003 și HG 1204/2007 prevăd obligația instituțiilor de a avea o evidență a situației militare a angajaților. Este o coincidență că Primăria face actualizarea (doar pentru angajații proprii, important de subliniat) în aceste zile.
Vă rog nu distribuiți astfel de informații false și căutați informații din surse oficiale”, a scris pe Facebook Nicuşor Dan.
Reamintim că Primăria Capitalei a anunţat, miercuri, că direcţiilor municipalităţii li s-a cerut să-şi actualizeze evidenţa personalului cu obligaţii militare, iar acest demers nu are legătură cu războiul din Ucraina.
Potrivit municipalităţii, „la solicitarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – Serviciul Probleme Speciale Bucureşti, aflată în subordinea Guvernului, Direcţia Generală Situaţii de Urgenţă, Statistici şi Strategii – Direcţia Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă a transmis în data de 28.02.2022 către toate direcţiile din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti solicitarea de actualizare a evidenţei personalului cu obligaţii militare”.