Lista a fost aprobată de Guvern în 30 martie, însă nu a fost prezentată nominal.
„Starea actuală a înzestrării Armate Române impune adoptarea unor măsuri urgente, coerent aplicabile, care să asigure adaptarea sistemului de achiziţii de tehnică militară la noile condiţii ale mediului de securitate şi să permită îndeplinirea integrală a misiunilor şi obligaţiilor ce îi revin Armatei României, în plan naţional şi internaţional. Creşterea bugetului MApN, începând cu anul 2017, la 2% din PIB a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României şi în concordanţă cu iniţiativele prioritare ale MApN aferente Programului de guvernare 2017-2020”, se arată în scrisoarea ministrului Leş.
Potrivit unor surse parlamentare, lista cuprinde şi cele patru noi corvete multifuncţionale, care vor costa peste un miliard de euro. Valoarea întregii liste de investiţii depăşeşte 9 miliarde de euro, pentru perioada 2017-2020.
Potrivit legii, Guvernul este obligat să ceară aprobarea Parlamentului pentru investiţiile care depăşesc 100 de milioane de euro.
Guvernul a adoptat, în martie, o hotărâre prin care au fost aprobate opt programe de înzestrare a Armatei, în valoare de peste 100 de milioane de euro, potrivit nevoilor MApN şi deciziilor luate în CSAT.
„Ministrul Apărării Naţionale a informat membrii Cabinetului cu privire la iniţierea demersurilor de obţinere a aprobării prealabile a Parlamentului României, conform prevederilor legale. Programele au fost aprobate prin Directiva de Planificare a Apărării nr. 15/2017 şi în baza Hotărârii CSAT nr. 174/2016 pentru aprobarea Memorandumului referitor la măsurile pentru eficientizarea înzestrării Armatei României şi creşterea implicării industriei naţionale de apărare în realizarea înzestrării”, informează Guvernul.
Proiectele sunt în concordanţă cu iniţiativele prioritare ale MApN, potrivit programului de guvernare al actualului Cabinet.
Resursele financiare necesare pentru iniţierea şi derularea acestor programe de înzestrare, pentru realizarea capabilităţilor necesare îndeplinirii misiunilor, atingerii nivelului militar de ambiţie şi îndeplinirii sarcinilor specifice ale armatei în perioada 2017 – 2026 şi în perspectivă vor fi incluse în programul ARMATA ROMÂNIEI 2026, care este actualizat anual, se arată într-un comunicat de presă.