Maramureş: Focare de incendiu mocnite pe versantul Creasta Cocoşului, Munţii Gutâi

Focare izolate continuă să fumege după ce un incendiu a reizbucnit pe platoul Creasta Cocoşului (1.428 metri altitudine) din Munţii Gutâi.
Romania TV
30 aug. 2012, 09:28
Maramureş: Focare de incendiu mocnite pe versantul Creasta Cocoşului, Munţii Gutâi

Aproximativ 200 de persoane, coordonate de inginerul silvic Gheorghe Petrovan, au lucrat în ultimele 24 de ore pentru crearea unor culoare de protecţie care să limiteze zona afectată de incendiu pe Creasta Cocoşului din Munţii Gutâi, respectiv să împiedice, în cazul reaprinderii flăcărilor, extinderea spre localităţile Breb, Cavnic sau Deseşti.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureş, Dan Bucă, a declarat, joi, pentru Agerpres, că aceia care au urcat pe platoul montan au identificat, pe partea nordică a versantului, două focare care ardeau mocnit.

Terenul, aflat în zona peisagistică de interes turistic şi ştiinţific situat în situl ‘Natura 2000 – Creasta Cocoşului’, este moale şi afânos, tipic pământului de turbă, care facilitează menţinerea jarului sub vegetaţie. Pe versantul de la baza traseului turistic mai sunt alte opt focare, însă zona este situată la altitudine, cu zonă stâncoasă şi pantă, iar intervenţia este dificilă, presupune coborârea pe stânci (persoane legate de cordelină) şi poate pune în pericol viaţa persoanelor”, a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

Persoanele care au participat la acţiune (silvicultori, pompieri militari, jandarmi, membri ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, comisari de mediu şi cetăţeni) au înţeles importanţa prevenirii unei reizbucniri a incendiului.

„Nu au putut fi aduse utilaje pe platoul montan din cauza terenului accidentat şi cu grohotişuri. Oamenii au lucrat cu unelte (sape de munte, târnăcoape, drujbe şi securi) pentru a crea culoare (şanţuri) de protecţie în zona afectată de incendiu. Pe platou au fost prezenţi şi membri ai Asociaţiei pentru Viitor, Asociaţiei EcoLogic, custode al Rezervaţiei Creasta Cocoşului. Personalul participant nu a avut nevoie de asistenţă medicală de prim-ajutor asigurată de personalul medical al Serviciul Maltez Baia Mare şi filiala de Cruce Roşie. Turiştilor şi amatorilor de drumeţii montane li s-a interzis accesul pe Creasta Cocoşului şi platou’, a spus prefectul judeţului Maramureş, Sorin Rednic.

Rafalele de vânt puternic au contribuit la aprinderea vegetaţiei uscate, pe versantul stâncos, însă echipele de intervenţie s-au deplasat cu rapiditate şi au stins flăcările. Membrii clubului 4×4 Baia Mare au identificat un traseu, dinspre zona localităţii Cavnic, care este pretabil pentru accesul utilajelor tehnice pe platoul de la Creasta Cocoşului.

Incendiul a afectat o suprafaţă de aproximativ 60 hectare de vegetaţie uscată şi tufe de ienupăr.

Pe parcursul zilei de joi, silvicultorii vor încerca să ajungă pe platoul de pe Creasta Cocoşului cu un utilaj tehnic (TAF) şi să adâncească culoarele de protecţie.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!