Camera Deputaţilor, în calitate de administrator al Casei Poporului, i-a chemat în judecată pe urmaşii Ancăi Petrescu, cerând anularea mărcii „Casa Poporului”. Acţiunea în instanţa a venit după ce, în iunie 2013, Anca Petrescu a înregistrat la OSIM o marcă ce poartă ca element o fotografie cu imensa clădire. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis că marca înregistrată sub numele „Casa Poporului” aparţine familiei arhitectei Anca Petrescu.
Moștenitorii arhitectei Casei Poporului, Anca Petrescu, cer daune morale de 30 de milioane de euro de la Camera Deputaţilor pentru folosirea fără acord a imaginii Parlamentului în ultimii trei ani.
Cererea de chemare în judecată a fost depusă luni la Tribunalul Bucureşti. Fiicele arhitectei solicită şi interzicerea folosirii imaginii Casei Poporului fără acordul lor.
„Reclamantele Mărculeţ-Petrescu Anca-Georgiana-Cristina, Mărculeţ-Petrescu Smaranda Ana-Maria (…)formulează cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu Parlamentul României – Camera Deputaţilor, solicitând instanţei de judecată să oblige pârâtul la plata despăgubirilor cuvenite pentru ultimii 3 (trei) ani, respectiv suma de 2.550 lei reprezentând daune materiale și suma de 10.000.000 euro/an, în total 30.000.000 euro reprezentând daune morale”, potrivit cererii de chemare în judecată.
Moștenitorii arhitectei Casei Poporului au cerut conducerii Camerei Deputaților să îi contacteze în vederea încheierii unui „contract de licențiere cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală privind imaginea Parlamentului”.
„S-a făcut un memorandum prin care moștenitorii (Ancăi Petrescu, unul dintre arhitecții care au proiectat Casa Poporului — n.r.) solicită, prin avocați, să fie contactați de Camera Deputaților, la sediul profesional, în mod ultimativ, până pe data de 15 februarie, în vederea încheierii unui contract de licențiere cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală privind imaginea Parlamentului, pentru că ei sunt succesorii în drepturi rezultând din certificatele de înregistrare la OSIM”, a spus Niculae Mircovici, secretarul Camerei Deputaților.
Vezi şi: Valoarea de inventar a Casei Poporului este de peste 9 miliarde de lei
În luna august 2013, Anca Petrescu a suferit un accident rutier în judeţul Timiş. Ea a ajuns la spitalul judeţean din Timişoara în stare gravă, a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale şi a stat internată timp de o lună de zile. A fost externată la cererea familiei, însă după puţin timp a ajuns din nou la spital, de această dată la spitalul Floreasca din Bucureşti, unde a stat în comă o lună, iar mai apoi a murit.
Medicii legişti au declarat atunci că Anca Petrescu a contactat mai multe bacterii intraspitaliceşti, iar familia consideră că tocmai aceste infecţii nosocomiale i-au adus moartea, motiv pentru care a dat în judecată spitalul judeţean din Timişoara şi cer daune de 4 milioane de euro.
70 de medici, asistente şi infiermiere de la Spitalul Judeţean din Timişoara au fost chemaţi la poliţie să dea declaraţii în cazul morţii arhitectei Casei Poporului, Anca Petrescu.