Marca înregistrată sub numele „Casa Poporului” aparţine familiei arhitectei Anca Petrescu

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis că marca înregistrată sub numele "Casa Poporului" aparţine familiei arhitectei Anca Petrescu. Decizia nu este însă definitivă.
Filip Stan
25 mai 2016, 07:10
Marca înregistrată sub numele

Camera Deputaţilor, în calitate de administrator al Casei Poporului, i-a chemat în judecată pe urmaşii Ancăi Petrescu, cerând anularea mărcii „Casa Poporului”. Acţiunea în instanţa a venit după ce, în iunie 2013, Anca Petrescu a înregistrat la OSIM o marcă ce poartă ca element o fotografie cu imensa clădire. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis că marca înregistrată sub numele „Casa Poporului” aparţine familiei arhitectei Anca Petrescu.

Moștenitorii arhitectei Casei Poporului, Anca Petrescu, cer daune morale de 30 de milioane de euro de la Camera Deputaţilor pentru folosirea fără acord a imaginii Parlamentului în ultimii trei ani.

Cererea de chemare în judecată a fost depusă luni la Tribunalul Bucureşti. Fiicele arhitectei solicită şi interzicerea folosirii imaginii Casei Poporului fără acordul lor.

„Reclamantele Mărculeţ-Petrescu Anca-Georgiana-Cristina, Mărculeţ-Petrescu Smaranda Ana-Maria (…)formulează cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu Parlamentul României – Camera Deputaţilor, solicitând instanţei de judecată să oblige pârâtul la plata despăgubirilor cuvenite pentru ultimii 3 (trei) ani, respectiv suma de 2.550 lei reprezentând daune materiale și suma de 10.000.000 euro/an, în total 30.000.000 euro reprezentând daune morale”, potrivit cererii de chemare în judecată.

Moștenitorii arhitectei Casei Poporului au cerut conducerii Camerei Deputaților să îi contacteze în vederea încheierii unui „contract de licențiere cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală privind imaginea Parlamentului”.

„S-a făcut un memorandum prin care moștenitorii (Ancăi Petrescu, unul dintre arhitecții care au proiectat Casa Poporului — n.r.) solicită, prin avocați, să fie contactați de Camera Deputaților, la sediul profesional, în mod ultimativ, până pe data de 15 februarie, în vederea încheierii unui contract de licențiere cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală privind imaginea Parlamentului, pentru că ei sunt succesorii în drepturi rezultând din certificatele de înregistrare la OSIM”, a spus Niculae Mircovici, secretarul Camerei Deputaților.

Vezi şi: Valoarea de inventar a Casei Poporului este de peste 9 miliarde de lei

În luna august 2013, Anca Petrescu a suferit un accident rutier în judeţul Timiş. Ea a ajuns la spitalul judeţean din Timişoara în stare gravă, a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale şi a stat internată timp de o lună de zile. A fost externată la cererea familiei, însă după puţin timp a ajuns din nou la spital, de această dată la spitalul Floreasca din Bucureşti, unde a stat în comă o lună, iar mai apoi a murit.

Medicii legişti au declarat atunci că Anca Petrescu a contactat mai multe bacterii intraspitaliceşti, iar familia consideră că tocmai aceste infecţii nosocomiale i-au adus moartea, motiv pentru care a dat în judecată spitalul judeţean din Timişoara şi cer daune de 4 milioane de euro.

70 de medici, asistente şi infiermiere de la Spitalul Judeţean din Timişoara au fost chemaţi la poliţie să dea declaraţii în cazul morţii arhitectei Casei Poporului, Anca Petrescu.

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cel mai periculos obicei de la plajă, dar și piscină. Medicul Vlad Ciurea spune că poate fi fatal: ”Se poate întâmpla o nenorocire”
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins un titan. Președintele a transmis un mesaj de condoleanțe
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Manelistul Jador, gest controversat la un concert. S-a filmat când dădea bani publicului. „Dacă îi muncea, nu îi mai arunca” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Doliu în televiziune. A murit un celebru mogul media
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Germania reduce ajutorul militar pentru Ucraina în bugetul pe 2025
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...