Marcel Boloș, anunț de ultimă despre modificările privind utilizarea cardurilor de energie: ”Se pot plăti şi datorii de anul trecut”

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunţat că Guvernul a aprobat miercuri modificări pentru utilizarea cardurilor de energie. Conform noilor reglementări, beneficiarii vor putea printre altele să își achite inclusiv datoriile restante de anul trecut.
Alina Costache
10 mai 2023, 20:23
Marcel Boloș, anunț de ultimă despre modificările privind utilizarea cardurilor de energie: ”Se pot plăti şi datorii de anul trecut”
Marcel Boloș, anunț de ultimă despre modificările privind utilizarea cardurilor de energie: ”Se pot plăti şi datorii de anul trecut”

Marcel Boloș, anunț de ultimă despre modificările privind utilizarea cardurilor de energie. Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, un act normativ de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile prin care se acordă sprijin persoanelor vulnerabile pentru achitarea facturilor la energie.

Citește și Până când pot folosi românii cardurile de energie pentru plata facturilor. Marcel Boloș a făcut anunțul

Marcel Boloș, anunț de ultimă despre modificările privind utilizarea cardurilor de energie

Marcel Boloș susține că reglementările nou introduse vizează eficientizarea utilizării sprijinului, pentru a se asigura acces și tratament egal tuturor potențialilor beneficiari eligibili.

”Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni și jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română și am căutat permanent soluții de îmbunătățire a implementării. Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordați prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă și rapidă.

Clarificările pe care le-am adoptat astăzi în ședința de Guvern răspund unor situații întâlnite în cursul implementării, astfel încât toți cei care au dreptul să primească acest sprijin să îl poată accesa, indiferent de tipul de energie folosit, și să permitem totodată și achitarea datoriilor restante începând cu 1 februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș. 

Potrivit ministrului, principalele modificări adoptate de Guvern vizează completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023.

Astfel, conform noilor reglementări, vor fi compensate costurile pentru energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.pe lângă formele de energie compensate în acest moment, butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

De asemenea, facturile față de furnizorii de energie vor putea cuprinde datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023. Mai mult, vor fi eliminate trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima tranșă de 700 de lei să fie utilizată de beneficiari până la data de 27 decembrie 2023, față de 30 iunie 2023, cum era până în prezent.

Ministrul a subliniat că plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu vor putea include penalități sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.

Reprezentanții Ministerului Investițiilor spun că pentru identificarea corectă a furnizorilor de lemn de foc, Compania Naţională „Poşta Română“ va interoga ”Registrul național al administratorilor de păduri şi al ocoalelor silvice”, registru în care se regăsesc ocoalele silvice de stat și private și alte entități care au dreptul să comercializeze lemn de foc către populație. De asemenea, oficialii subliniază că furnizorii de lemn de foc care utilizează pentru decontare prin orice modalitate sprijinul acordat din fonduri externe nerambursabile au obligația ca la încheierea protocolului încheiat cu Compania Naţională „Poşta Română“ să facă dovada că au dreptul legal să comercializeze material lemnos către populație.

În cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil, cardul și plățile aferente pot fi anulate, conform noilor reglementări.

De la începutul programului și până în prezent, peste 2,4 milioane de familii și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 541 milioane lei. Peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.

Citește și Guvernul poate anula oricând cardurile de energie. Ce se întâmplă cu banii cheltuiți

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București