Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre scăderea prețurilor la alimente. Oficialul a subliniat că impactul măsurii care urmează să fie aprobată de Guvern zilele acestea va fi analizat după trei luni de la intrarea acesteia în vigoare.
”Populaţia aşteaptă din partea Guvernului şi a coaliţiei de guvernare măsuri care să ducă la ieftinirea alimentelor, în condiţiile în care a avut loc o creştere a preşurilor la produsele alimentare – şi în general a preţurilor – în perioada de criză”, a spus Marcel Boloș, într-o conferință de presă.
Marcel Boloș a ținut să precizeze că proiectul de ieftinire a alimentelor, elaborat de Ministerul Agriculturii, aflat în dezbatere publică, a fost deja discutat în coaliţie.
„El are ca obiectiv final ieftinirea preţurilor la produselor alimentare prin plafonarea marjelor de adaosul comercial la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final de asemenea cu 20% (…) Este proiectul mult aşteptat de către toţi românii şi care urmează să fie implementa pe o perioadă de trei luni de zile şi sunt aşteptate ieftiniri considerabile a prețului la aceste produse alimentare (…) Aici trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul, de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor, şi să poată să fie implementat aşa cum a fost susţinut de ministerul Agriculturii și lista care deja o avem anexată la proiectul de ordonanță cuprinde produse alimentare de bază pe care le folosesc toți românii”, a mai spus ministrul.
Ordonanța de urgență prin care era stipulată ieftinirea alimentelor ar fi trebuit să aibă loc ședința de Guvern de joi, 29 iunie, însă a fost amânată cu o zi deoarece cei mai mari retaileri nu și-au dat acordul pentru aceasta.
Așadar, autoritățile mai au o zi la dispoziție pentru a ajunge la o înțelegere cu marile magazine. Deja a fost publicat proiectul ordonanței, unde sunt arătate defalcat produsele pentru care prețurile vor fi reduse. Este vorba despre 14 produse, care intră în categoria alimentelor de bază.
Această ordonanță prevede faptul că procesatorii și comercianții nu vor mai putea să adauge adaosuri mai mari de 20%, iar în ceea ce privește lanțul de distribuție, adaosul nu trebuie să depășească procentul de 5%. O parte dintre analiști sunt de părere că aplicarea acestor măsuri va avea ca efect scumpirea altor alimente, astfel încât să fie compensate reducerile aplicate de Guvern.
“Eu nu vorbesc de preţuri plafonate. Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul. Voi veni cu această schemă în Guvernul României, indiferent dacă vorbim de acord. Acordul nu poţi să îl faci numai cu retailerii. Aici vorbim şi de producători şi de distribuitori şi de importatori. (…) Am să îmi asum acest lucru pentru că trebuie făcut”, a spus Marcel Ciolacu.
„Am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun fel de produs. Ca să închidem odată această propunere de a avea TVA zero”, a explicat premierul.