Marcel Boloş, anunţ oficial despre sporul de 50%: „Trebuie să stimuleze hărnicia”

În România, primarii orașelor cu peste 100.000 de locuitori câștigă lunar un salariu de baza de 15.600 de lei, în timp ce edilii orașelor cu un număr de cetățeni între 50.000 de locuitori și 10.000 câștigă 14.560 lei.
Filip Stan
01 feb. 2023, 10:01
Marcel Boloş, anunţ oficial despre sporul de 50%:

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă că nu toţi primarii vor primi sporuri pentru implementarea de proiecte cu fonduri europene, explicând că acest spor trebuie să fie ”unul care susţine hărnicia”. În privinţa criteriilor de acordare a sporului, Boloş arată că actualii indicatori de performanţă trebuie completaţi cu alţii care ţin cont inclusiv de valoarea şi specificul proiectelor accesate.

Un primar de comună ajunge să câștige în fiecare lună între 8.400 de lei și 12.500, în funcție de numărul de cetățeni pe care le are localitatea pe care o conduce. Sumele de mai sus sunt brute, iar lor li se adaugă și alte sporuri de care beneficiază edilii.

În România, primarii orașelor cu peste 100.000 de locuitori câștigă lunar un salariu de baza de 15.600 de lei, în timp ce edilii orașelor cu un număr de cetățeni între 50.000 de locuitori și 10.000 câștigă 14.560 lei.

Primarii şi viceprimarii care gestionează fondurile aferente PNRR, sporuri majorate cu 50%. Anunţul ministrului Marcel Boloş: „Oamenii aceştia renunţă la multe lucruri din viaţă ca să o ducă mai bine comunitatea”
”Da, primarul este cel care este locomotiva accesării de fonduri europene. Ca şi fost beneficiar, pentru că am lucrat 20 de ani în primărie de municipiu, ştiu un lucru foarte clar: fără primar şi implicarea primarului nu există acelaşi ritm de implementare a proiectelor. Echipele de proiect trebuie mobilizate şi ţinute în frâu, dar şi cei care lucrează pe şantiere de asemenea, pentru ca să-şi respecţi termenele şi ca proiectul tău de infrastructură să poată să fie dus la bun sfârşit. Nu este un spor care se acordă pe orizontală la toţi primarii, asta este exclus şi nu sunt de acord cu acest lucru. Apoi, acest spor va fi legat de indicatorii de performanţă. Până acum am avut un mecanism de indicatori de performanţă care ţin cont de numărul de proiecte şi contracte de finanţare pe care le au încheiate, dar încercăm ca aceşti indicatori de performanţă să-i completăm şi cu valoarea acestora şi poate nu ar fi lipsit de interes dacă şi tipologia proiectelor ar fi luată în calcul. Spre exemplu, proiectele de infrastructură sunt foarte importante pentru dezvoltarea unei comunităţi, pentru dezvoltarea naţională, pe când, să zicem, dacă avem primării care dezvoltă doar proiecte de consolidare a capacităţii instituţionale, acolo cred că o să propunem o variantă de spor care să fie, totuşi, rezonabilă, pentru că e o mare diferenţă între proiectele de infrastructură şi cele care privesc capacitatea instituţională a primăriilor şi, din acest punct de vedere, depind foarte multe de primar”, a declarat Marcel Boloş, marţi seară, la Euronews România.

El a explicat că indicatorii de performanţă care ţin de numărul de contracte de finanţare, valoarea acestor contracte şi tipologia proiectului vor fi prezentaţi în şedinţă de Guvern.

Ministrul este de părere că acest spor trebuie să fie ”unul care susţine hărnicia” primarilor. ”Era nedrept să nu aibă aliniat acest procent cu propriii subordonaţi. Discutăm de 50% sporul echipei de proiect şi primarii aveau 25%. (…) Un populism ieftin să-l menţinem doar de dragul de a salva aparenţele şi să nu avem curajul acesta de a decide alinierea sporului şi remunerarea hărniciei”, a spus ministrul.

Guvernul a decis majorarea sporurilor cu 10-50%. Care este condiţia OBLIGATORIE pentru a primi leafă majorată
El a anunţat că, în ciuda birocraţiei, există localităţi care s-au dezvoltat mult accesând fonduri europene. Boloş a mai spus, răspunzând unei întrebări, că ”nu se poate fura în domeniul fondurilor europene”; arătând că există un sistem de audit foarte complex, total diferit de fondurile alocate din buget.

”Dacă ceva se poate schimba în România şi se poate discuta despre România modernă, acel lucru poate avea loc după ce noi am implementat PNRR-ul, după ce implementăm investiţiile din politica de coeziune. (…) Eu cred că după aceste investiţii masive se va vedea în nivelul de trai al oamenilor”, a adăugat ministrul.

Spynews
Dacă stai la bloc, trebuie să știi că nu mai plătești această taxă
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Țara adorată de români unde rămâi fără permis de conducere instant. Cum acționează poliția rutieră aici
Capital.ro
Proprietarii de locuințe vor plăti ÎN PLUS. Obligația e trecută direct în lege
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
3 trucuri prin care să te răcorești pe timp de caniculă, fără aer condiționat. Puțini oameni știu că aceste sfaturi chiar funcționează
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Evz.ro
De ce-și ascund, de fapt, împăcarea Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru ţinuta făcută din dantelă 3D
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Țeapa pe care riscă să o ia românii care merg la mare în Bulgaria! Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac acest lucru
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Marcel Ciolacu Critică Fostul Ministru al Energiei pentru Lipsa Stocării în Planurile de Investiții în Regenerabile
MediaFlux
Cât va fi PENSIA din SEPTEMBRIE! SIMONA BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?