Marcel Boloş a declarat, joi, că prima tranşă din banii pe care România i-ar putea încasa de la Comisia Europeană la finalul lunii iulie vor ajuta la stabilizarea financiară a ţării. Cererea de plată numărul 1 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost transmisă CE la finalul lunii mai.
”Ministerul nostru este coordonatorul naţional al Planului Naţional de Redresa şi Rezilienţă (PNRR), unde avem un buget generos care este undeva în jur de 30 miliarde euro, la care se adaugă partea de cofinanţare naţională. Suntem la început de drum.
Guvernul Ciucă a fost cel care s-a mobilizat pentru ca România să îndeplinească pe de o parte jaloanele, respectiv ţintele pe care le-am avut la sfârşitul anului 2021. Pe de altă parte, aceeaşi mobilizare şi acelaşi efort susţinut a fost pentru depunerea cererii de plată numărul 1, cea care o aşteptăm acum şi este în verificare la Comisia Europeană.
Sperăm noi ca până la sfârşit de iulie România sa încaseze cele 3 miliarde de euro pe care îi avem în această cerere, de aici se deduce prefinanţarea. Sunt amănunte tehnice, dar sunt banii care ne ajută la stabizarea financiară a României. Avem în cursul anului 2022 de asigurat prin acelaşi efort susţinut al Guvernului şi al ministerelor de linie încasarea a 10 miliarde de euro, respectiv mai avem un hop de trecut în luna octombrie, când România va depune cererea de plată numărul 2 pentru alte 3 miliarde de euro, aşa încât ceea ce înseamnă disponibilul necesar pentru finanţarea investiţiilor din PNRR să fie asigurat şi proiectele să poată fi implementate fără probleme”, a declarat joi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul “RoInvest”, potrivit News.ro.
Ministrul a mai precizat că o treime din bugetul PNRR este alocat pentru infrastructura de transport.
”O treime din bugetul PNRR este alocat pentru infrastructura de transport, mai precis 12,6 miliarde euro sunt destinate infrastructurii de transport. Aici discutăm atât de proiectele de infrastructură rutieră, de la Autostrada A7, Autostrada A8, o parte din Lugoj-Deva secţiunea E şi proiectele de infrastructură feroviară care, pe termen lung, asigură tranziţia verde şi ne dorim ca această formă de transport să fie susţinută totodată alături de celelalte proiecte de infrastructură”, a adăugat ministrul.
Boloş a precizat că România are alocate un număr de 16 programe operaţionale.
”Avem un buget total de 44 miliarde euro, din care 30 miliarde euro sunt cu component de grant, şi încă 14 miliarde euro sunt cofinanţare naţională, care se adaugă la bugetul PNRR, de unde România îşi finanţează investiţiile în infrastructura de transport şi în marile servicii publice”, a precizat Boloş.
Potrivit acestuia, cele două bugete, PNRR şi bugetul Politicii de coeziune, sunt fundamentul pentru implementarea investiţiilor în România.
Citeşte şi Marcel Boloş: România are multe motive de a renegocia PNRR