Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, spune că deficitul este „în acord cu previziunea” făcută de Comisia Europeană.
„Suntem în acord cu previziunea pe care a făcut-o Comisia Europeană, atunci când a publicat rezultatele de primăvară ale previziunilor pe care le face de două ori pe an, și acum, această revizuire de deficit bugetar, de la 5% la 6,9% era necesară în contextul în care au fost luate o serie de măsuri în contextul acestui an, cu privire la drepturile salariale pentru ceea ce a însemnat Sănătatea, dar și funcționarii publici, apărărea națională și ordinea publică.
Toate acestea au venit pe fondul grevelor și protestelor, pe bună dreptate, ale oamenilor care au solicitat aceste măriri de salarii. Onorându-le, a apărut nevoia aceasta de a rectifica bugetul. Era de așteptat să avem o astfel de rectificare bugetară. De asemenea, trebuie să spunem că ritmul investițiilor pe care îl avem, și implementarea proiectelor impun cofinanțări mai mari”, a spus Marcel Boloş la Digi 24.
„Este o rectificare bugetară care are o componentă de creștere a deficitului bugetar de la 5% la 6,9%, de asemenea este o creștere de venituri ca urmare a măsurilor pe care le-am luat în ultimul an. Înregistrăm o creștere la aceste categorii de venituri fiscale, cum le spunem noi și, să nu uităm, că avem și amnistia fiscală care, de asemenea, va aduce bani la buget.
Este o combinație între o majorare a procentului de deficit bugetar pe de o parte, și o creștere de venituri care vin din mai buna colectare. Suntem încrezători că vom avea din amnistia fiscală un grad bun de încasare. Avem încasări bune și din contribuțiile sociale.
Sigur, că aici apare destul de ciudat. Pe de o parte, o mai bună colectare a veniturilor bugetare, pe de altă parte suplimentare a veniturilor din amnisita fiscală, dar în același timp o creștere a procentului de deficit bugetar.
Faptul că am reușit o rectificare bugetară, care este o combinație între creșterea procentului de dficit bugetar pe de o parte, și pe de altă parte o creștere a nivelului veniturilor bugetare, poate este o premieră greu de înțeles pentru unii, însă este una care ajută foarte mult sustenabilitatea finanțelor publice ale României”, a mai spus Marcel Boloş.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a apreciat vineri, la Digi 24, modul în care președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a reușit să eficientizeze activitatea instituției pe care o conduce prin reducerea numărului de angajați, chiar fără existența unei prevederi legale, și a considerat că un astfel de model poate fi preluat și la nivelul Executivului, de către instituțiile guvernamentale.
„Nu vreau să-l ridic în slăvi pe Bolojan, dar dumnealui, fără prevedere legală, a redus (personalul din CJ Bihor) de la 298 de angajați, la 85”, a spus ministrul Finanțelor, care a recunoscut existența unor „situații ridicole” în ceea ce privește activitatea desfășurată de funcționarii publici la anumite instituții de stat pe care nu le-a nominalizat.
Întrebat dacă „modelul Bolojan” de restructurare a numărului de angajați de la o instituție trebuie să fie adoptat și în cadrul Executivului, Marcel Boloș a răspuns:
„Omul sfințește locul. Fiecare conducător de instituție să își facă propria evaluare la resursele pe care le gestionează. Dacă în Bihor s-a putut să avem acest model cu cheltuieli de funcționare de 30% și 70% cheltuieli de investiții, trebuie să existe astfel de situații și la nivel central”, a spus ministrul Finanțelor.
În urmă cu patru ani, Ilie Bolojan, proaspăt ales preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, a anunţat în prima sa conferinţă de presă de la preluarea funcției că va da afară jumătate din angajații CJ: 86 vor fi concediaţi și vor rămâne 88. Ilie Bolojan a declarat cu acea ocazie că mulți angajați ai CJ efectiv nu au „obiectul muncii”, dar primesc salarii mari, inclusiv bonusuri de până la 50% pentru participarea la proiecte europene „cu mize mici”.