Marcel Boloş anunţă concedieri masive la stat: Modelul restructurărilor de la CJ Bihor trebuie preluat și la nivel central

Marcel Boloș a vorbit vineri seară despre deficitul bugetar, precum și despre locurile de unde vor veni bani în plus la buget. "Bolojan, fără prevedere legală, a redus (personalul din CJ Bihor) de la 298 de angajați, la 85”, a spus ministrul Finanțelor
Filip Stan
20 sept. 2024, 20:28
Marcel Boloş anunţă concedieri masive la stat: Modelul restructurărilor de la CJ Bihor trebuie preluat și la nivel central
Vești importante pentru românii cu venituri mici! Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre deducerea de 300 de lei pentru salariul minim

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, spune că deficitul este „în acord cu previziunea” făcută de Comisia Europeană.

„Suntem în acord cu previziunea pe care a făcut-o Comisia Europeană, atunci când a publicat rezultatele de primăvară ale previziunilor pe care le face de două ori pe an, și acum, această revizuire de deficit bugetar, de la 5% la 6,9% era necesară în contextul în care au fost luate o serie de măsuri în contextul acestui an, cu privire la drepturile salariale pentru ceea ce a însemnat Sănătatea, dar și funcționarii publici, apărărea națională și ordinea publică.

Toate acestea au venit pe fondul grevelor și protestelor, pe bună dreptate, ale oamenilor care au solicitat aceste măriri de salarii. Onorându-le, a apărut nevoia aceasta de a rectifica bugetul. Era de așteptat să avem o astfel de rectificare bugetară. De asemenea, trebuie să spunem că ritmul investițiilor pe care îl avem, și implementarea proiectelor impun cofinanțări mai mari”, a spus Marcel Boloş la Digi 24.

Concedieri masive în România. Tot mai multe companii străine se retrag, românii au rămas fără locuri de muncă. „Plec unde manopera e mai ieftină”

„Este o rectificare bugetară care are o componentă de creștere a deficitului bugetar de la 5% la 6,9%, de asemenea este o creștere de venituri ca urmare a măsurilor pe care le-am luat în ultimul an. Înregistrăm o creștere la aceste categorii de venituri fiscale, cum le spunem noi și, să nu uităm, că avem și amnistia fiscală care, de asemenea, va aduce bani la buget.

Este o combinație între o majorare a procentului de deficit bugetar pe de o parte, și o creștere de venituri care vin din mai buna colectare. Suntem încrezători că vom avea din amnistia fiscală un grad bun de încasare. Avem încasări bune și din contribuțiile sociale.

Sigur, că aici apare destul de ciudat. Pe de o parte, o mai bună colectare a veniturilor bugetare, pe de altă parte suplimentare a veniturilor din amnisita fiscală, dar în același timp o creștere a procentului de deficit bugetar.

Faptul că am reușit o rectificare bugetară, care este o combinație între creșterea procentului de dficit bugetar pe de o parte, și pe de altă parte o creștere a nivelului veniturilor bugetare, poate este o premieră greu de înțeles pentru unii, însă este una care ajută foarte mult sustenabilitatea finanțelor publice ale României”, a mai spus Marcel Boloş.

Marcel Boloș îl laudă pe Ilie Bolojan și crede că modelul restructurărilor de la CJ Bihor trebuie preluat și „la nivel central”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a apreciat vineri, la Digi 24, modul în care președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a reușit să eficientizeze activitatea instituției pe care o conduce prin reducerea numărului de angajați, chiar fără existența unei prevederi legale, și a considerat că un astfel de model poate fi preluat și la nivelul Executivului, de către instituțiile guvernamentale.

„Nu vreau să-l ridic în slăvi pe Bolojan, dar dumnealui, fără prevedere legală, a redus (personalul din CJ Bihor) de la 298 de angajați, la 85”, a spus ministrul Finanțelor, care a recunoscut existența unor „situații ridicole” în ceea ce privește activitatea desfășurată de funcționarii publici la anumite instituții de stat pe care nu le-a nominalizat.

Care sunt noile pensii care scapă de impozitare. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: „Este, așadar, o măsură de justiție și echitate”

Întrebat dacă „modelul Bolojan” de restructurare a numărului de angajați de la o instituție trebuie să fie adoptat și în cadrul Executivului, Marcel Boloș a răspuns:

„Omul sfințește locul. Fiecare conducător de instituție să își facă propria evaluare la resursele pe care le gestionează. Dacă în Bihor s-a putut să avem acest model cu cheltuieli de funcționare de 30% și 70% cheltuieli de investiții, trebuie să existe astfel de situații și la nivel central”, a spus ministrul Finanțelor.

În urmă cu patru ani, Ilie Bolojan, proaspăt ales preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, a anunţat în prima sa conferinţă de presă de la preluarea funcției că va da afară jumătate din angajații CJ: 86 vor fi concediaţi și vor rămâne 88. Ilie Bolojan a declarat cu acea ocazie că mulți angajați ai CJ efectiv nu au „obiectul muncii”, dar primesc salarii mari, inclusiv bonusuri de până la 50% pentru participarea la proiecte europene „cu mize mici”.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore