Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă, joi seară, că o decizie a Consiliului Uniunii Europene legată de facturarea electronică reprezintă ”un pas uriaş pentru combaterea fraudei”. De la 1 ianuarie 2024, facturarea electronică va obligatorie în ţara noastră pentru toate tranzacţiile între firme, anunţă ministrul.
”Lupta împotriva combaterii fraudei şi a evaziunii fiscale intră într-o nouă etapă. Datorită unei decizii luate astăzi de Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va obligatorie în ţara noastră pentru toate tranzacţiile între firme”, a scris, joi seară, pe Facebook, ministrul Finanţelor.
Marcel Boloş apreciază că este un instrument valoros pentru a urmări în timp real lanţurile de fraudare în materie de TVA, ”aspect foarte important în eforturile de a creşte gradul de colectare şi a proteja bugetul public”.
”Faptul că facturarea electronică asigură o înregistrare precisă şi verificabilă a tranzacţiilor comerciale facilitează procesul de verificare şi audit. Aşa ne asigurăm că tranzacţiile sunt conforme cu reglementările fiscale şi nu au fost manipulate în mod fraudulos”, a mai scris ministrul.
Potrivit acestuia, implementarea facturării electronice obligatorii va elimina posibilitatea utilizării facturilor false sau duplicat, pentru că fiecare tranzacţie este înregistrată în mod unic.
Boloş: Aplicarea legii, aspect de bun simţ faţă de toţi cei care îşi plătesc corect taxele
Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, afirmă, joi seară, că este necesară aplicarea legii şi accelerarea nivelului de colectare, motiv pentru care ANAF va face raportări lunare. Potrivit ministruklui, doar în iunie au fost făcute controale cu implicaţii fiscale în valoare de 2,6 miliarde de lei, cam cât e nevoie pentru majoririle salariale ale profesorilor.
”Aplicarea legii şi accelerarea creşterii nivelului de colectare este un aspect de bun simţ faţă de toţi cei care îşi plătesc corect taxele. Dacă vrem să asigurăm finanţarea măsurilor economice şi sociale pentru protejarea cetăţenilor şi economiei este vital să punem accent pe colectarea veniturilor şi diminuarea evaziunii fiscale, pentru a scoate la iveală tentativele de fraudă. Lipsa de reacţie în faţa activităţilor frauduloase aruncă şi o umbră de îndoială asupra integrităţii şi credibilităţii ţării”, a scxris, joi seară, pe Facebook, ministrul Finanţelor.
Marcel Boloş anunţă că a decis să existe raportări lunare care să reconfirme angajamentul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală faţă de impozitarea echitabilă şi transparenţa fiscală.
Rareş Bogdan: „I-am spus lui Marcel Boloș să nu se comporte ca un contabil. Nu-l dăm afară, îl rugăm doar să fie liberal”
”Numai în luna iunie au fost efectuate 1.924 controale antifraudă cu implicaţii fiscale cuantificate în valoare de 2,6 miliarde lei. Cam cât e nevoie pentru majorările salariale ale profesorilor”, a mai scris ministrul.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă că în luna iunie a realizat 3.275 acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare) fiind stabilite obligaţii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 988.880.914 lei şi diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 1,29 miliarde lei, respectiv un număr de 1.924 controale antifraudă cu implicaţii fiscale cuantificate în valoare de 2,62 miliarde lei, din care suma de 2,51 miliarde lei în cadrul acţiunilor derulate în domeniul energiei electrice.