Marcel Boloş apără pachetul fiscal: „Prin aceste măsuri Guvernul nu a făcut decât să aducă bani suplimentari de la bănci şi corporaţiile multinaţionale”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că băncile, care vor plăti taxe mai mari, au suficiente resurse, iar microîntreprinderile plătesc impozite mai mici decât în alte ţări europene.
Filip Stan
27 sept. 2023, 08:29
Marcel Boloş apără pachetul fiscal:
Ce se întâmplă cu ratele românilor după suprataxarea băncilor. Marcel Boloş a făcut anunţul zilei

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a vorbit, marţi seară, despre deficitul bugetar de 42,53 miliarde de lei, catalogând drept ”un act de iresponsabilitate” declaraţiile politicienilor care acuză Guvernul de faptul că majorează taxe şi impozite, în condiţiile în care datoria publică a ajuns la un nivel ”îngrijorător”. Boloş a afirmat că deficitul bugetar este ”stabilizat” de trei luni.

”Gândiţi-vă că deficitul bugetar, nu numai că avem problema lui şi trebuie să-l gestionăm corespunzător, poate mulţi care ne urmăresc nu au înţelegerea, poate, de specialitate necesară pentru ceea ce înseamnă această cheltuială, adică să cheltui mai mult decât ai plapuma şi mai mult decât îţi permite bugetul. Problema deficitului bugetar s-a dus în datoria publică a României, care a crescut îngrijorător, încât astăzi avem aproape 50% din PIB, adică 800 de miliarde de lei această datorie publică cu costuri ale dobânzii care sunt destul de usturătoare la bugetul public naţional, peste 30 de miliarde de lei sunt aceste costuri cu dobânda, ceea ce pe viitor poate crea probleme de sustenabilitate fiindcă, să nu uităm, înainte de criză noi am avut 350 de miliarde de lei datoria publică.

Eu când am văzut declaraţiile care sunt ale politicienilor totuşi responsabili şi au un cuvânt de spus pe scena politică, acelea în care spui că astăzi pui vina pe Guvern că nu are ce face decât să crească impozite şi taxe, mi se pare un act de mare iresponsabilitate. Spun cu toată răspunderea. Noi aceste măsuri le-am luat şi le luăm pentru ca să evităm cel mai mare risc pe care îl are România, acela de a nu putea accesa 75 de miliarde de euro”, a afirmat, la Antena 3, Marcel Boloş.

El a subliniat că, în situaţia în care României i se blochează fondurile europene, sunt în pericol proiecte de infrastructură de transport, educaţie, explicând că nu s-ar mai construi reţele de canalizare sau autostrăzi.

Citeşte şi: E oficial, mulţi bugetari rămân fără vouchere de vacanţă: „E normal ca cineva care câştigă 30.000 de lei, de exemplu, să ia voucher pe an de 1.500 de lei?”

”De trei luni de zile, deficitul bugetar al României este stabilizat. Am avut 2,33%, spun cifre, dar ele înseamnă miliarde de lei din PIB în luna iunie, 2,34% din PIB în luna iulie, 2,66% din PIB în luna august. Ce vreau să spun cu aceste cifre care poate pentru cei care ne urmăresc sună foarte ciudat? Că ritmul acesta de creştere a cheltuielilor de funcţionare ale statului l-am stopat. Acesta este un mare câştig”, a mai afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Marcel Boloş s-a referit şi la impozitarea suplimentară a microîntreprinderilor, explicând faptul că taxarea acestora este la un nivel foarte jos în România, unul care nu mai este întâlnit în nicio ţară UE.

”Guvernul României, prin pachetul de măsuri, nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari de la bănci, de la corporaţiile multinaţionale şi e drept că a fost mult scandal pentru ceea ce înseamnă microîntreprinderi, dar să ştiţi că pe lângă faptul că 420.000 de microîntreprinderi încă au 1% impozit pe cifra de afaceri, totuşi discutăm şi de un segment de optimizare fiscală. Ştiţi cât este cifra de afaceri la microîntreprinderi? 250 de miliarde de lei. Ştiţi cât este profitul net înregistrat de microîntreprinderi? 66 de miliarde de lei. Ştiţi cât este impozitul pe care îl datorează bugetului de stat? 2,5 miliarde lei. Dacă acest lucru se pare că este rezonabil, ca 15 miliarde de euro să fie impozitate în ţara românească cu 500 de milioane de euro, unde Dumnezeu în Uniunea Europeană s-a mai întâlnit aşa ceva?”, a afirmat Marcel Boloş.

Întrebat de ce impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile petroliere a scăzut faţă de propunerea iniţială, de la 1% din cifra de afaceri la 0,5% din cifra de afaceri, Marcel Boloş a explicat că este vorba despre profituri nete mari pentru care aceste companii plătesc, dar şi cifre de afaceri foarte mari pentru care se pun aceste impozite.

În ceea ce priveşte băncile, care vor plăti un impozit de 2% pe cifra de afaceri pentru o perioadă de doi ani, până la 1 ianuarie 2026, ministrul a explicat: ”600 de milioane de lei este, plătesc 41 de bănci. Împărţim 600 de milioane de lei la 41, să vedeţi cât vine pe o bancă şi dacă vi se pare mult…”.

El a ţinut să sublinieze că băncile înregistrează în România un profit net de 10 miliarde de lei şi că România este, pentru bănci, una dintre ţările cu cea mai ridicată rată de profitabilitate, fiind ”sunt suficiente resurse încât 2% să nu genereze vremuri apocaliptice”.

Citeşte şi: Marcel Boloș aruncă bomba despre încercarea de naționalizare a banilor românilor din Pilonul II de pensii! „Este soră cu nebunia”

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios