Marcel Boloş confirmă măsurile de austeritate şi taxa pentru multinaţionale: „Deficitul a ajuns la 45 de miliarde de lei”. TVA la alimente nu se modifică!

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunţat luni seară că deficitul bugetar a ajuns la 2,66% din PIB, adică 45 de miliarde de lei.
Filip Stan
04 sept. 2023, 22:01
Marcel Boloş confirmă măsurile de austeritate şi taxa pentru multinaţionale:
Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre scăderea prețurilor la alimente

Marcel Boloş are veşti proaste despre banii românilor. „Suntem la 2,66% din PIB, ceea ce înseamnă 45 de miliarde de lei. Nu știu dacă am adăugat, grosso modo, 7 miliarde de lei în ultimele luni. Aceasta este acum situația, în momentul în care vorbim”, a spus Boloș.

Declarația ministrului vine în condițiile în care în această seară a avut loc o ședință a coaliției în care s-a discutat despre pachetul de măsuri fiscale menite să țină deficitul bugetar sub control.

El a spus că sunt 3 măsuri principale pentru consolidarea bugetului. Prima prevede reducerea cheltuielilor și este legată de modul în care sunt folosiți banii publici. A doua este legată de combaterea evaziunii fiscale și o colectare mai bună a impozitelor și taxelor. A treia măsură vizează ajustarea fiscală, care implică prevederi fiscal-bugetare dezbătute în ședința coaliției, după negocierile cu CE.

Rareş Bogdan: „PNL nu părăsește guvernarea, nu părăsește corabia când îi e greu, în plină furtună”
Printre măsurile discutate a fost creșterea TVA pentru panouri fotovoltaice de la 5% la 9% și creșterea TVA pentru produse alimentare care conțin o cantitate mare de zahăr.

În cazul domeniului HoReCa, TVA rămâne la 9%. Măsurile includ și creșterea unor taxe și eliminarea unor facilități fiscale.

Atât PSD, cât și PNL au votat pentru asumarea răspunderii în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale, deși forma finală a acestuia nu a fost încă adoptată. Cele două partide nu sunt de acord cu toate măsurile propuse de partenerul de coaliție.

Boloș a precizat la Digi24 că TVA nu va crește peste 19%, deși Comisia Europeană propusese o creștere la 21%, pentru creșterea veniturilor la buget.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat că s-a discutat în şedinţa de luni a coaliţiei despre mai multe măsuri fiscal-bugetare, fiecare partid venind cu argumentele şi principiile sale. Boloş a comentat şi nemulţumirea unor dintre liberali care au reclamat că nu cunosc prea bine măsurile pentru care se va asuma răspunderea, apreciind că aceasta este fundamentată.

Ministrul Finanţelor a declarat după şedinţa liberalilor că avem un jalon, 207, prin care trebuie să prezentăm o lege privind Codul Fiscal, care să asigure o creltere economică sustenabilă. Întrebat care va fi deficitul bugetar la finalul anului, Marcel Boloş a spus că s-a înregistrat un deficit de 2,3% în luna iunie, 2,44 în iulie şi vor închide luna august, estimat, la 2,7%.

”Dacă păstrăm actualul ritm de deficit bugetar pe care l-am avut în aceste luni, ne iese sub 5%”, a explicat Boloş. Despre nemulţumirile din PNL privind majorarea TVA-ului, Marcel Boloş a răspuns: ”Aşteptaţi liniile roşii pe care le va anunţa preşedintele partidului”.

Marcel Boloș, anunțul momentului! România va primi 2,7 miliarde de euro. A fost aprobata cererea de plată numărul II din PNRR
”PNL luptă pentru ca să protejeze oamenii şi mediul de afaceri şi să protejeze investiţiile, să nu facem din sistemul fiscal un duşman al investiţiilor private”, a arătat Boloş.

El a menţionat că trebuie văzut ce alte măsuri de reformă fiscală mai cere Comisia Europeană. ”Oricum, PNL apără populaţia şi mediul de afaceri”, a completat el. Ministrul Finanţelor a ţinut să precizeze că deocamdată este o prezentare în primă etapă a planului de măsuri fiscale discutat cu Comisia Europeană şi discuţiile tehnice continuă, pentru impactul bugetar al măsurilor, astfel că este prematur să zică care va fi forma finală a acestui plan.

Boloş, despre taxa de 1% pentru multinaţionale: Există această discuţie, este văzută ca un impozit minim pe profit

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat, luni seară, că se discută despre taxa de 1% pentru multinaţionale, văzută ca un impozit minim pe profit, dar a precizat că se aşteaptă la critici.
Întrebat, luni seară, la Digi 24, dacă există intenţia unei taxe de 1% pentru multinaţionale, dacă impozitul de 16% nu reprezintă 1% din cifra de afaceri, Marcel Boloş a afirmat: ”Există această discuţie, este văzută ca un impozit minim pe profit, cu toate că s-ar putea să ne lovim de critici”.

Ministrul a explicat că vor comenta o eventuală astfel de decizie cei care sunt în zona de pierdere fiscală, chiar dacă sunt corporaţii şi multinaţionale cu cifra de afaceri de ordinul zecilor de miliarde.

”Aici putem să spunem că am fi putut interveni cu ANAF şi să facem controale mai amănunţite, dar până când capacitatea instituţională a ANAF se consolidează, trebuie să avem această formă de a proteja interesul statului pentru că sunt multinaţionale care, fie au  pierdere fiscală cu cifră de afaceri de zeci de miliarde şi profituri de ordinul miliardelor, fie au un profit care este foarte mic, aproape nesemnificativ, iar cifra de afaceri e de ordinul zecilor de miliarde de lei”, a mai declarat ministrul Finanţelor.

Ministrul a explicat că se discută de impozit de 1% pentru cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri sub 300.000 lei, 3% pe cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri peste 300.000 lei, până la plafonul de 2,5 milioane lei.

”Pentru moment este o variantă asupra căreia s-a convenit. În comunicatul de azi al PNL această măsură care priveşte păstrarea plafonului este un red line peste care nu s-a trecut şi care este păstrat în continuare. E o măsură care pot să spun că există o înţelegere în coaliţie asupra ei. Este un acord în coaliţie asupra acestui aspect”, a afirmat Boloş.

 

Acesta a mai explicat că ”nu se majorează TVA la alimente şi medicamente”.

”Este agreat în coaliţia de guvernare. Este pentru populaţie, o astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide politice pentru că afecta direct populaţia prin consumul de alimente şi medicamente. Sunt lucruri vitale pentru oameni. În centrul acestor măsuri este să protejăm oamenii şi mediul de afaceri, fiindcă avem acest plan de măsuri fiscal bugetare în PNRR, dar nu trebuie să facem din el un instrument contra dezvoltării economice a României”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă va exista vreo cotă de TVA peste 19%, ministrul a explicat: ”Nu, dar cu menţiunea că noi suntem aproape printre puţinele ţări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA de 19%. Avem un sistem fiscal extrem de atractiv pentru investitori, avem o cotă unică de impozit pe venit pe care din răsputeri am protejat-o să nu se schimbe. E un mare lucru să avem 10 la sută cotă unică de impozit pe venit (…) Avem o cotă de impozit pe profit de 16 la sută, avem o cotă de TVA de 19 la sută”.

”Parametri principali ai sistemului fiscal – cel puţin aici a fost un agrement în coaliţia de guvernare – a fost ca aceste cote să fie menţinute şi să putem să avem o abordare pe teremen lung pe ceea ce înseamnă atragerea de investiţii şi protejarea populaţiei”, a adăugat Marcel Boloş.

Întrebat dacă este un acord privind majorarea TVA de la 5 la 19% pentru cluburi, săli de sport şi festivaluri, ministrul Finanţelor a declarat: ”Nu cred că este o nenorocire că astfel de soluţie se aplică. Există acord”.

Marcel Boloş a explicat, de asemenea, că s-a menţinut deficitul bugetar în parametri normali şi constaţi în ultimele trei luni.

”Aici este o discuţie în sine, pentru că am reuşit 3 luni consecutiv să păstrăm deficitul bugetar în parametri normali şi constaţi – 2,33 din PIB în iunie, 2,34 din PIB în iulie şi 2,66 la sută în august. Dacă reuşim prin măsurile noastre interne să stabilizăm deficitul bugetar – sigur, va decide coaliţia, dar cred că cel mai rezonabil va fi intrarea în vigoare de la 1 ianuarie. Aşa va fi rezonabil, să avem un orizont de timp suficient ca aceste măsuri să fie implementate”, a mai afirmat liberalul.

De asemenea, ministrul Boloş s-a referit la creşterea TVA  de la 9 la 19 la sută pentru alimentele cu concentraţie mare de zahăr.

”Aici este mai mare de 10 grame la suta de grame de produs. A fost o abordare unitară în coaliţie pentru a introduce aceste tipuri de măsuri care ţin de sănătatea populaţiei. De la 1 ianuarie e agreat în principiu”, a mai declarat ministrul.

De asemenea, acesta s-a referit la creşterea TVA de la 5 la 9 la sută pentru produsele bio tradiţionale: ”Da, este o aliniere pentru că era această disproporţionalitate. Probabil se va ajunge la forma finală a deciziei în coaliţie pentru acest demers”.

Marcel Boloş a mai precizat că TVA rămâne la 5% pentru energia termică, fiind o măsură pentru protejarea populaţiei, dar TVA pentru fotovoltaice va creşte de la 5 la 9 la sută.

”Este acord pentru a ajunge la 9 la sută de la 1 ianuarie”, a adăugat Marcel Boloş. În plus, ministrul a precizat că TVA pentru HoReCa rânâne deocamdată la 9%.

”Surpriza e că rămâne la 9 la sută. Cel puţin discuţia pentru moment e să avem păstrată această cotă de TVA de 9 la sută. Aceasta este poza de moment a situaţiei”, a mai precizat ministrul Finanţelor.

Marcel Boloş a precizat că momentul în care vor intra în vigoare modificările care vizează TVA depinde de momentul în care măsurile fiscal-bugetare vor fi aprobate, existând posibilitatea ca unele să intre în vigoare de la 1 octombrie, altele de la 1 ianuarie.

 

 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui în aluatul pentru cozonac dacă vrei să rămână fraged și pufos. Ingredientul folosit de gospodinele din Moldova
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Întâlnire la Kremlin: Vladimir Putin și Robert Fico discută probleme energetice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios