Chiar dacă noul pachet fiscal propus de Guvern pentru echilibrarea deficitului bugetar a stârnit numeroase nemulţumiri, Marcel Boloş explică că România riscă să piardă 75 de miliarde de euro din fonduri europene, dacă nu se încadrează în ținta de deficit.
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a explicat, la Antena 3, motivul pentru care măsurile fiscale pentru care Guvernul își va asuma răspunderea sunt atât de necesare și cum vor afecta populația.
”Nu se pune problema de dificultate financiară pentru România, în schimb se pune problema respectării unor angajamente față de Comisia Europeană pe care le-am avut scrise în Planul Național de Redresare și Reziliență. Se pune problema luării unor măsuri, pentru că suntem în procedură de deficit bugetar excesiv la faza corectivă. Ce înseamnă acest lucru? Că trebuie să luăm măsuri care să ajusteze deficitul bugetar. Totodată, se pune problema respectării unor angajamente pe care le-am avut față de Comisie în luna iulie, când a fost prezentă o delegație a Comisiei Europene în România, tocmai pentru a ne atenționa că sunt necesare măsuri fiscal bugetare care sunt ca urmare a deficitului bugetar pe care l-am avut înregistrat în luna mai 2023, respectiv de 2,33% din PIB. Aceasta este acum situația pe care o avem”, a declarat Marcel Boloș.
”Trebuie însă să spunem și veștile bune, pentru că am încercat să protejăm populația și mediul de afaceri astfel încât 9% avem în continuare la alimente, 9% avem în continuare la medicamente, 5% avem pentru lemnele de foc, 5% pentru energia termică, 5% pentru gazele naturale și sigur, toate aceste lucruri care țin de consumul populației”, a mai spus Ministrul de Finanțe.
”Taxa pe bănci este exclus să genereze o majorare a costului ratelor oamenilor la bănci. Ar fi o nebunie acest lucru. Impactul bugetar suplimentar pe care îl au băncile este unul care nu generează astfel de situații.
Îi asigur 100% pe români că nu aceasta va fi cauza unor eventuale creșteri ale ratelor bancare și nu vor avea de suferit de pe urma acestor măsuri fiscal bugetare. Scenariile acestea apocaliptice nu cred că sunt de bun augur pentru întreaga populație, pentru că aceste măsuri fiscal bugetare nu au impact asupra consumului zilnic asupra vieții românilor, mă refer aici la viața de zi cu zi.
Sigur că sunt creșteri de TVA, dar sunt pentru acele produse și activități impozabile, ca să le spun așa, care nu fac parte din traiul zilnic. Am fost foarte atenți ca oamenii să fie protejați și investițiile mediului de afaceri să fie protejate. Pentru că din celebra taxă de 1% din cifra de afaceri, am dedus investițiile. Aceasta este situația pe care o avem acum și încercarea noastră ca să protejăm oamenii și mediul de afaceri”, a mai explicat Marcel Boloș.