Marcel Boloş a fost întrebat despre renegocierea PNRR pentru pensii, însă modul în care vor fi abordate discuţiile depinde de mandatul pe care îl va primi de la coaliţia de guvernare.
„Noi în această vară de foc, aş putea să spun, în lunile iulie şi august, ne pregătim strategia de negociere. Pachetul de măsuri cu care va fi mandatat Guvernul Românei şi Mnisterul proiectelor europene, îl vom face cunoscut la momentul la care vom fi mandataţi de către Guvern şi de către coaliţie”, a afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit News.ro.
Boloş a precizat că ”la sfârşitul verii trebuie să avem temele făcute pentru ca cei care negociază să fie pe poziţie de forţă, şi să aibă toate argumentele necesare pentru a duce negocierea la bun sfârşit”.
„Facem demersurile necesare pentru ca regulamentul Comisiei Europene, care este în procedură de aprobare, să poată să fie modificat pentru ca noi să putem prelua ce este prioritar în peroada de criză, la finanţare. Menţionez, discutăm despre independenţa energetică, criza privind securitatea alimentară şi competititiatea economică, susţinerea mediului de afaceri. Sunt priorităţi la care România trebuie să adere. Dacă vom primi acest mandat de la guvern şi coaliţie, ne vom conforma. În toamnă intenţionăm să deschidem renegocierea, asta depinde de mandatul pe care îl vom primi de la coaliţie”, a spus ministrul.
De altfel, Marcel Boloş a explicat că pachetul de măsuri pe care vor să-l adopte prin renegociere va cuprinde şi componenta de securitate alimentară, dacă vor fi mandataţi în acest fel.
„Însă negocierea nu se va putea face, cu siguranţă pe părţi, ci va fi nevoie să avem o negociere pe întreg pachetul de măsuri şi aşa să putem ajusta PNRR cu nevoile din criză”, a mai spus Marcel Boloş.
La sfârşitul lunii martie, Comisarul european pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, a afirmat, în întâlnirea cu ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, că din partea Comisiei Europene există „flexibilitate” în privința ajustării plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, precum și în legătură cu durata menținerii unui astfel de plafon.
Citeşte şi: Comisia Europeană confirmă că PNRR poate fi ajustat în privința ponderii pensiilor în PIB