Marcel Boloș, după negocierile eșuate cu fermierii protestatari. Oficialul a subliniat că a fost de acord cu o parte dintre revendicările protestatarilor, însă, transportatorii și agricultorii au cerut și măsuri care încurajează evaziunea fiscală.
„Am precizat că orice măsură care ține de orice jalon și orice măsură convenită cu Comisia Europeană s-ar întoarce împotriva lor, pentru că CE are toate argumentele pentru suspendarea fondurilor și a subvențiilor.
Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană, nu sunt de joacă, pentru că vizează interesul dumnealor, dar și interesele strategice ale României.
Aceste tipuri de revendicări, indiferent cât ține protestul, țin de angajamentul cu CE. Noi am spus că le preluăm într-un memorandum pe care le vom discuta cu Comisia. Nu știu în ce măsură vom găsi o soluție, dar e de bun simț să le prezentăm.
În privința RCA, trebuie discutat în continuare cu ASF. Inducerea unui risc de faliment în domeniul asigurărilor nu-i lipsește României.
Cu toată prețuirea și înțelegerea de care dăm dovadă, sunt și tipuri de măsuri care pot să ducă la accentuarea evaziunii fiscale. Sunt șase măsuri cu care am fost de acord, de exemplu legea prevenției să fie aplicată numai pentru acele fapte care țin de evaziunea fiscală, partea de digitalizare. (…) Ar fi un vot de blam pe care ni-l dăm noi dacă luăm măsuri care afectează combaterea evaziunii fiscale”, a declarat ministrul Finanțelor, după întâlnirea cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor.
Protestatarii au anunțat că negocierile au eșuat și că nu s-a găsit nicio soluție pentru ei, astfel că protestele vor continua la nesfârșit.
„Nu s-a ajuns la niciun acord, nu s-au găsit soluţii. Protestul va continua până când autorităţile vor înţelege că neputinţa lor de a gestiona o ţară este reală. Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR”, a declarat reprezentantul fermierilor, Dănuţ Andruş, la ieşirea de la discuţii.