Marcel Boloş este categoric. România taie pensiile sau pierde 1,4 miliarde de euro din PNRR

Ministrul susţine că decizii luate în România au atras atenţia Comisiei asupra unor politici duse de politicienii de la Bucureşti cu privire la pensii.
Filip Stan
06 apr. 2023, 23:41
Marcel Boloş este categoric. România taie pensiile sau pierde 1,4 miliarde de euro din PNRR

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a prezentat, joi seară, calcule care arată că România poate pierde până la 1,4 miliarde de euro, dacă nu implementează o reformă a aşa-numitelor pensii speciale.

”Reforma pensiilor speciale, ori se face, ori nu se face. Dacă nu se face, sigur, ce aţi spun dvs, cu faptul că pierdem banii, până la un miliard patru sute. Deci, după ultima discuţie cu Comisia Europeană, există o modalitate de determinare a plăţilor parţiale care presupune că se înmulţeşte valoarea jalonului cu reforma – în cazul nostru sunt 47 de milioane de euro – cu un coeficient consolidat. Acest coeficient poate să ajungă până la 30 valoarea jalonului privind reforma, deci înmulţim 50 aproximativ cu 30 şi putem ajunge la un miliard şi jumătate de euro”, a afirmat Marcel Boloş joi seară, la TVR Info.

Sorin Grindeanu tranşează problema pensiilor speciale: „Trebuie adoptată soluţia radicală: fără pensii speciale. Deloc. Nu merge altfel”

În ceea ce priveşte riscul de depopulare a unor instituţii publice în cazul unei reforme drastice, Boloş a dezvăluit că oficialii europeni ”au spus că aceste riscuri sunt ale statului membru” şi trebuie ca România trebuie să ia măsuri pentru a reduce cheltuielile cu pensiile speciale, pensii şi salariile bugetarilor, oficialii europeni atrăgând atenţia că dacă România nu face acum această  ”reformă este chestiune de timp” până când va ajunge ”în stare de dificultate”.

Ministrul susţine că decizii luate în România au atras atenţia Comisiei asupra unor politici duse de politicienii de la Bucureşti cu privire la pensii.

”Acum, sigur că s-ar putea să generez o serie de discuţii în spaţiul public, dar noi venim din spate cu recomandări specifice de ţară care ne-au atenţionat că aveţi grijă că luaţi decizii ad-hoc pentru majorarea pensiilor. Să nu uităm că a fost în spate o lege a pensiilor care s-a dovedit că nu o putem susţine şi că nu am avut bani pentru a implementa-o, dar a fost o decizie ad-hoc de majorare a pensiilor cu 40%, ceea ce a deschis în faţa Comisiei discuţiile pentru ceea ce înseamnă şubrezirea sustenabilităţii finanţelor publice. Apoi am avut dezmăţul în pensiile speciale”, mai spune Marcel Boloş.

Ministrul Proiectelor Europene crede că reacţia negativă a Comisiei Europene în legătură cu reforma pensiilor speciale ”nu a fost o surpriză pentru nimeni”

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, crede că reacţia Comisiei Europene la proiectul de lege privind reforma aşa-numitelor pensii speciale, votat în Senatul României, ”nu a fost o surpriză pentru nimeni”, el explicând că oficialii europeni cer României ca măsurile luate să fie de aşa natură încât sistemul să devină unul sustenabil.
Conform lui Boloş, discuţia pe fond avută de oficialii români cu cei din Comisia Europeană  pe subiectul pensiilor acordate în baza unor legi speciale a fost aceea că este nevoie de reformă pentru, că aceste nu doar că nu sunt sustenabile, dar acordarea lor nici nu este una morală.

Ministrul a explicat că, dacă un angajat care are o pensie pe bază de contributivitate va avea ca rată de înlocuire a venitului la pensionare, adică va avea drept bază de calcul pentru pensie 43,5% din venitul său din perioada de activitate, un pensionar din sistemul special ajunge să aibă ca bază de calcul pentru pensie între 60% şi 85% din cât câştiga când era în activitate.

EXCLUSIV Marius Budăi: „În PNRR nu se precizează la ce se face referire prin pensii speciale. Nu se pot rezolva inechităţile neprofesionist, punând toate în aceeaşi căciulă” VIDEO

În acest context, Boloş spune că România este ”aproape lipsită de argumente” care să explice această discrepanţă. Ministrul consideră că ”nu a fost o surpriză pentru nimeni” feedback-ul negativ al Comisiei Europene la proiectul propus de România privind reforma pensiilor speciale şi votat în Senat.

”Regula este simplă, Comisia spune: ai propus acest pachet de măsuri, foarte bine, care este impactul financiar? Minus 0,01% din PIB impact asupra cheltuielilor cu pensiile speciale. În aceste condiţii nu este satisfăcută cerinţa de sustenabilitate, impactul este nesemnificativ şi treceţi gradual la următoarele măsuri pentru ca să faceţi dovada că impactul este semnificativ”, mai afirmă ministrul.

Boloş consideră că ”drumul acesta către implementarea reformelor şi ducerea lor la bun sfârşit e un drum care, practic, devine ireversibil, mai ales dacă vom avea în continuare probleme care ţin de sustenabilitatea finanţelor publice”.

Surse din coaliţia de guvernare susţin că oficialii europeni nu sunt de acord cu forma actuală a legii pensiilor speciale, cea mai mare problemă fiind legată de faptul că reducerile cheltuielilor cu beneficiarii de pensii speciale rămân nesemnificative.

 

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
APARE O NOUĂ FABRICĂ ÎN ROMÂNIA! A început deja șantierul!
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
S-a dat ordin în Ungaria. Ungurii te prind imediat. Șoferii români nu mai scapă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
PENSIONARII NEMULȚUMIȚI de RECALCULARE, vizați DIRECT! URGENT trebuie să facă asta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...