Marcel Boloş, între cota unică de 16% fără excepţii şi impozitul progresiv. Legea 296/2023 vizează măsuri fiscale și bugetare, cu așteptarea ca aceasta să genereze venituri de 16 miliarde de lei. Guvernul a alocat deja 13,6 miliarde de lei din fondul de rezervă pentru sectoare precum educație, sănătate și asistență socială. Marcel Boloș a subliniat preferința sa pentru abordarea pas cu pas și a menționat că va monitoriza cu atenție impactul bugetar al măsurilor existente înainte de a lua decizii privind politica fiscală viitoare. Acesta a evidențiat, de asemenea, existența unui potențial fiscal neexploatat, având în vedere că ponderea veniturilor fiscale în PIB este de 27%, în timp ce media europeană depășește 35%.
„Cred că este o problemă de perspectivă pentru politica fiscală. Deocamdată avem legea 296/2023 privind măsurile fiscal bugetare pe care o avem în vigoare și căreia îi așteptăm impactul bugetar pe care îl va avea și în funcție de acest impact vom vedea ce tipuri de măsuri vor trebui luate în continuare. Cert e că în cererera nr 4 din PNRR avem acest jalon 207 privind modificarea codului fiscal. Până acolo mai avem cererea de plata nr. 3 și cred că până la momentul respectiv în funcție de impact vom vedea ce este de făcut. Întâi de toate trebuie să terminăm bugetul pe 2024 și în funcție de cum vor decurge lucrurile vom stabili la momentul oportun ce tip de politică fiscală urmăm”, a transmis Marcel Boloș.
Citeşte şi: Marcel Ciolacu: În 2024 nu vor fi măriri de taxe şi impozite
În legătură cu afirmațiile premierului Marcel Ciolacu, acesta a declarat că în 2024 nu se vor aplica creșteri de taxe și impozite, dar a subliniat necesitatea unei decizii referitoare la menținerea cotei unice sau trecerea la un sistem de impozitare progresivă. Premierul a subliniat că este deschis la ambele opțiuni și că decizia finală va implica consultări cu mediul de afaceri, politicienii, coaliția și guvernul.
„Deocamdată suntem în etapa în care așteptăm impactul bugetar pentru legea 296/2023 care este în vigoare și mai așteptăm impact bugetar și de la măsurile de digitalizare și o mai bună colectare și după ce această strategie o avem implementată vedem ce mai este de făcut pe parcurs. Eu sunt adeptul măsurilor pas cu pas și de văzut impactul bugetar. Cert este că avem un potențial fiscal care e dat de ponderea veniturilor fiscale în PIB, 27%, și dacă media europeană este de peste 35% din acest „gap” ne dăm seama că există loc. Trebuie însă văzut ce impact vom avea din cele trei categorii de măsuri menționate”, a mai precizat ministrul de finanţe.
Dezbaterea asupra politicii fiscale în România reflectă preocuparea față de contextul economic și bugetar, iar viitoarele decizii vor fi luate luând în considerare impactul măsurilor implementate și nevoile financiare ale României.