Marcel Boloş, între cota unică de 16% fără excepţii şi impozitul progresiv. Când şi cum va fi luată decizia

Marcel Boloș a discutat recent despre posibilitatea întoarcerii la cota unică de impozitare de 16% fără excepții sau adoptarea unui sistem progresiv în România. Declarațiile au fost făcute de ministrul finanţelor în contextul evaluării impactului bugetar al Legii 296/2023, iar acesta a menționat că decizia depinde de rezultatele acestei analize.
Filip Stan
23 nov. 2023, 16:11
Marcel Boloş, între cota unică de 16% fără excepţii şi impozitul progresiv. Când şi cum va fi luată decizia
Marcel Boloş, între cota unică de 16% fără excepţii şi impozitul progresiv. Când şi cum va fi luată decizia

Marcel Boloş, între cota unică de 16% fără excepţii şi impozitul progresiv. Legea 296/2023 vizează măsuri fiscale și bugetare, cu așteptarea ca aceasta să genereze venituri de 16 miliarde de lei. Guvernul a alocat deja 13,6 miliarde de lei din fondul de rezervă pentru sectoare precum educație, sănătate și asistență socială. Marcel Boloș a subliniat preferința sa pentru abordarea pas cu pas și a menționat că va monitoriza cu atenție impactul bugetar al măsurilor existente înainte de a lua decizii privind politica fiscală viitoare. Acesta a evidențiat, de asemenea, existența unui potențial fiscal neexploatat, având în vedere că ponderea veniturilor fiscale în PIB este de 27%, în timp ce media europeană depășește 35%.

„Cred că este o problemă de perspectivă pentru politica fiscală. Deocamdată avem legea 296/2023 privind măsurile fiscal bugetare pe care o avem în vigoare și căreia îi așteptăm impactul bugetar pe care îl va avea și în funcție de acest impact vom vedea ce tipuri de măsuri vor trebui luate în continuare. Cert e că în cererera nr 4 din PNRR avem acest jalon 207 privind modificarea codului fiscal. Până acolo mai avem cererea de plata nr. 3 și cred că până la momentul respectiv în funcție de impact vom vedea ce este de făcut. Întâi de toate trebuie să terminăm bugetul pe 2024 și în funcție de cum vor decurge lucrurile vom stabili la momentul oportun ce tip de politică fiscală urmăm”, a transmis Marcel Boloș.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: În 2024 nu vor fi măriri de taxe şi impozite

În legătură cu afirmațiile premierului Marcel Ciolacu, acesta a declarat că în 2024 nu se vor aplica creșteri de taxe și impozite, dar a subliniat necesitatea unei decizii referitoare la menținerea cotei unice sau trecerea la un sistem de impozitare progresivă. Premierul a subliniat că este deschis la ambele opțiuni și că decizia finală va implica consultări cu mediul de afaceri, politicienii, coaliția și guvernul.

„Deocamdată suntem în etapa în care așteptăm impactul bugetar pentru legea 296/2023 care este în vigoare și mai așteptăm impact bugetar și de la măsurile de digitalizare și o mai bună colectare și după ce această strategie o avem implementată vedem ce mai este de făcut pe parcurs. Eu sunt adeptul măsurilor pas cu pas și de văzut impactul bugetar. Cert este că avem un potențial fiscal care e dat de ponderea veniturilor fiscale în PIB, 27%, și dacă media europeană este de peste 35% din acest „gap” ne dăm seama că există loc. Trebuie însă văzut ce impact vom avea din cele trei categorii de măsuri menționate”, a mai precizat ministrul de finanţe.

Dezbaterea asupra politicii fiscale în România reflectă preocuparea față de contextul economic și bugetar, iar viitoarele decizii vor fi luate luând în considerare impactul măsurilor implementate și nevoile financiare ale României.

Citeşte şi: Valoarea banilor scade în 2024. Un euro peste 5 lei şi un deficit bugetar de 5,8% din PIB. Iată ce preconizează analiştii financiari

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Horoscop rune 3-9 februarie 2025. Mihai Voropchievici, veste neașteptată pentru Balanțe
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu: CCR nu îi va permite să candideze la Președinția României
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
ANAF vine cu măsuri drastice. Românii vizați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu în politică. Fostul președinte a fost răpus de boală. Dumnezeu să-l ierte!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Patrimoniul românesc este extrem de valoros, afirmă directorul Art Safari
MediaFlux
Un preot din România a câștigat premiul pentru cea mai bună carte de dezvoltare personală a anului! Cine este Părintele Pimen?
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarea anticipată în 2025. Cine poate beneficia și cum se calculează suma primită