„Mai avem o dezbatere finală la Comisia Europeană pe 22 martie, aceasta fiind ultima dezbatere. Apoi Master Planul de Transport va putea intra pentru aprobare. Nu sunt doar proiecte aruncate pe hârtie, Master Planul va deveni o lege, iar cei care nu o vor respecta vor putea fi pedepsiți. Importanța acestui document pentru viitorul infrastructurii de transport ne-a determinat să-l transpunem într-un proiect de lege, iar până pe 15 aprilie cel mai târziu să îl transmitem către Parlament pentru dezbatere și apoi spre aprobare„, a spus Boloș.
În ceea ce privește reorganizarea companiilor din subordine, MT elaborează planurile de reorganizare instituțională în vederea îmbunătățirii capacității de implementare a proiectelor de infrastructură rutieră — autostrăzi și drumuri expres (CNADNR), de infrastructură feroviară (CFR Infrastructură), de infrastructură de metrou (Metrorex) și de infrastructură navală (APMC — Port Constanța).
„Este pentru prima dată când România are coridoare de importanță internațională. Dacă cineva ar schimba traseul acestor coridoare este prevăzută pedeapsa cu privarea de libertate„, a declarat Boloș, la dezbaterea Capital „Construcții și infrastructură”.
Potrivit acestuia, România intră astfel într-o nouă etapă de realizare a investițiilor în infrastructură, acordând prioritate acelor proiecte care corespund criteriilor de performanță economică, criteriilor de conectivitate, dar și obiectivelor de investiții urmărite de Uniunea Europeană pe teritoriul României. Masterplanul va fi implementat până în anul 2030.
Guvernul a aprobat la finele lunii februarie 2015 memorandumul cu privire la Master Planul General de Transport al României, document prin care se stabilea un necesar total de finanțare de 45,45 miliarde de euro până în 2030 pentru proiecte de infrastructură rutieră, feroviară.
În 23 martie 2015, Ministerul Transporturilor a primit, prin scrisoarea CE ARES, punctul de vedere oficial al Comisiei Europene în legătură cu Master Planul General de Transport al României, document ce fusese prezentat la Bruxelles în perioada 11-13 martie 2015 de o delegație tehnică a MT.
Cele mai importante recomandări ale Executivului Comunitar vizau obținerea unui acordul la nivel politic asupra acestui document, prioritizarea proiectelor în funcție de performanța economică și apartenența la rețeaua trans-europeană de transport și încheierea unor contracte de performanță cu beneficiarii (CNADNR și CFR), precum și cu operatorii din transportul naval.
Pe 16 februarie 2016, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, anunța în plenul Senatului că proiectul de Lege care cuprinde transpunerea Master Planului General de Transport al României este aproape finalizat, iar în cursul lunii martie va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare, astfel încât, la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare să fie aprobată Legea Master Planului în Transporturi.