Marcel Boloş, veste proastă pentru toţi bugetarii: Intrarea în vigoare a legii salarizării unice, posibilă doar atunci când deficitul bugetar al României este sub 5% din PIB

Discuţiile purtate cu Comisia au fost ca această reformă să se desprindă de următoarea cerere de plată din PNRR.
Filip Stan
18 mart. 2025, 19:54
Marcel Boloş, veste proastă pentru toţi bugetarii: Intrarea în vigoare a legii salarizării unice, posibilă doar atunci când deficitul bugetar al României este sub 5% din PIB
Cum vor fi impozitați românii. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Este cea mai bună alegere. Perspectiva mea este cât se poate de fermă”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat marţi că intrarea în vigoare a legii salarizării unice este posibilă doar atunci când deficitul bugetar al României este sub 5% din PIB, astfel că discuţiile purtate cu Comisia au fost ca această reformă să se desprindă de următoarea cerere de plată din PNRR, pe care o au de depus şi să o facă atunci când finanţele României se mai aşează. El a precizat că legea poate fi adoptată anul viitor, în ultima cerere de plată din PNRR, însă intrarea ei în vigoare nu se poate realiza tot atunci, pentru că dăm peste cap ceea ce înseamnă macrostabilitatea financiară a României.

Ilie Bolojan critică salariile uriașe din sectorul public: „Nivelul de salarizare depășește limitele normale, orice s-ar spune”

”Din cele 28,3 miliarde de euro pe care le avem alocate ca buget pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) avem absorbite până în momentul de faţă 9,2 miliarde euro. Deci ar urma, ca într-o perioadă scurtă de timp, de un an şi jumătate, să aducem în ţară aproximativ 20 de miliarde de euro, în condiţiile în care 449 de jaloane şi ţinte mai sunt încă de implementat şi o parte a reformelor destul de grele şi dure pentru ceea ce înseamnă impactul asupra bugetului şi asupra societăţii, care trebuie duse la bun sfârşit”, a spus Marcel Boloş, în emisiunea România Politică de la Prima News.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat , despre legea salarizării, că are câteva condiţii pe care le regăsim şi în planul fiscal pe care România îl are aprobat şi intrarea ei în vigoare este posibilă atunci când deficitul bugetar al României este sub 5% din PIB.

”Anul acesta nu putem discuta de intrarea în vigoare a acestei legi, cum nu putem discuta de un impact bugetar consistent, altul decât cel privind pensiile generale şi speciale”, a spus Boloş, arătând că ar da peste cap finanţele României şi ar afecta serios sustenabilitatea finanţelor României, întrucât avem un impact bugetar estimat de 35 de miliarde de lei, care ar uma să vină aşa imediat după cel cu pensiile.

”Să ne amintim că acolo am avut alte 33 de miliarde de lei impact bugetar anual. Asta înseamnă că dăm peste cap ceea ce înseamnă macrostabilitatea financiară a României iar în acest context, discuţiile purtate cu Comisia au fost ca această reformă să se desprindă de următoarea cerere de plată pe care o avem de depus şi să o facem atunci când finanţele României se mai aşează”, a completat Marcel Boloş.

Ministrul a menţionat că mutarea a fost discutată cu Comisia Europeană astfel încât în ultima cerere de plată pe care o vor depune anul viitor undeva în lunile iunie-iulie să avem cuprinsă această reformă.

Boloş a precizat că adoptarea legii salarizării unitare poate să aibă loc şi anul viitor, la ultima cerere de plată pe PNRR, dar nu ar fi recomandabil acum ca o o asemenea lege să intre în vigoare.

Marcel Boloş: Este o perioadă istorică pe care o parcurgem, pentru că aceşti 75 de miliarde de euro pe care îi avem la dispoziţie nu se vor mai întoarce în istoria României niciodată

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat marţi că este o perioadă istorică pe care o parcurgem, pentru că aceşti 75 de miliarde de euro pe care îi avem la dispoziţie, din fonduri europene, nu se vor mai întoarce în istoria României niciodată, în condiţiile în care politica de coeziune nu mai arată atât de bine. Discutăm de viitorul ţării şi de sursele de finanţare pentru proiectele strategice de infrastructură, care dezvoltă România pentru următorii 50 de ani, a mai spus Boloş.

”Din punctul meu de vedere, este o perioadă istorică pe care o parcurgem, pentru că aceşti 75 de miliarde de euro pe care îi avem la dispoziţie nu se vor mai întoarce în istoria României niciodată. Politica de coeziune nu mai arată atât de bine cum a arătat până acum, pentru că priorităţile de repartizare a fondurilor se schimbă la nivelul Uniunii Europene”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, în emisiunea România Politică de la Prima News.

El a precizat că, din cele 28 de miliarde de euro, mai avem 44 de miliarde de euro, care se referă la politica de coeziune, de unde ne finanţăm infrastructura de autostrăzi, infrastructura de apă şi canalizare. Ministrul a atras atenţia că ”acolo unde guvernele au cunoscut o perioadă de instabilitate, cum este cazul Bulgariei, sau acolo unde a fost un an electoral, se vede, de asemenea, în implementarea reformelor”.

”Lecţia PNRR-ului şi filozofia PNRR-ului spune foarte clar: Nu-ţi faci reformele, plăteşti un cost foarte scump”, a subliniat ministrul.

Potrivit lui Boloş, sunt reforme în PNRR care costă un miliard de euro.  ”Discutăm de miza unor bugete şi a unor costuri usturătoare pentru neducerea la bun sfârşit a reformelor”, a arătat Boloş, precizând că exemplul cel mai simplu este cel legat de AMEPIP, cu o procedură administrativă pentru care ţi se blochează 400 de milioane de euro, de ce? Pentru că e o procedură de respectat pentru numirea conducerii unei instituţii. În timp ce noi ne luptăm ca să facem economii de cheltuială, reducem posturi pe la ministere, dar înseamnă, ca şi economie de cheltuială, foarte puţin în raport cu aceste costuri usturătoare ale neîndeplinirii reformelor, care înseamnă miliarde de lei. Deci, discutăm de viitorul ţării şi de sursele de finanţare pentru proiectele strategice de infrastructură, care dezvoltă România pentru următorii 50 de ani”, a explicat Marcel Boloş.

 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Horoscop duminică, 13 aprilie 2025: Berbecii vor avea multă energie
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de luni, 14 aprilie, patru produse pentru Paște pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Minunea unică din România. Este locul peste care Dumnezeu și-a așezat mângâierea
Playtech.ro
Cum recuperezi permisul suspendat de poliție în 2025. Ce faci dacă ai rămas fără carnet de șoferi pentru viteză, din cauza radarelor fixe
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
NATO și UE cer europenilor să se pregătească pentru război. Țările care iau amenințarea unui conflict în serios
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Cine a câștigat cea de-a noua ediție a emisiunii. Bonusul nu a fost acordat 
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Oana Matache și Radu Siffredi s-au transformat în Amy Winehouse. Ce au spus jurații despre momentul lor
Evz.ro
După viscol și ninsori, temperaturi de vară. Cum va fi de Paște
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Trebuia să se întoarcă în România de Paște, dar a decedat cu câteva ore înainte de a părăsi Italia. Un român de 40 de ani a fost spulberat de o mașină
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au copaci în curte. Ce trebuie neapărat să facă în luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celula acestuia. A fost trimisă după gratii pentru 15 luni - VIDEO
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
Sondaj CURS: Creșteri și scăderi surpriză, după prima săptămână de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Două cutremure au zguduit România azi. Tot mai aproape de un cutremur major?