Marcel Ciolacu a anunţat dacă continuă reducerea impozitării pentru românii cu venituri minime. Marcel Ciolacu a subliniat importanța evaluării execuției bugetare pentru al doilea trimestru înainte de a lua o astfel de decizie, pentru a se asigura că este luată în mod responsabil și sustenabil. El a menționat că odată cu creșterea salariului minim, este important să se ia în considerare și deducerile pentru cei cu venituri mici.
„După şedinţa de guvern, voi extinde cu toţi miniştrii şi cu autorităţile care au în implemnetare proiecte prin PNRR, cât şi de îndeplinit jaloane, urmând ca săptămâna viitoare să avem o şedinţă cu partenerii sociali, atât cu patronatele cât şi cu sindicatele, unde avem mai multe lucruri de stabilit, inclusiv de discutat posibilităţile de reducere a impozitării celor cu veniturile cele mai mici, cei plătiţi cu salariul minim pe economie”, a spus Marcel Ciolacu.
Cu toate acestea, premierul a afirmat că decizia finală va fi luată în funcție de cifrele disponibile la închiderea celui de-al doilea trimestru și după consultări extinse cu partenerii sociali. Premierul a evidențiat faptul că România are una dintre cele mai mari impozitări a muncii pentru veniturile mici, iar aproximativ o treime dintre români continuă să fie plătiți cu salariul minim pe economie. În plus, șeful Executivului a menționat că există dorința de a diferenția majorarea salariului minim pe ramuri, asemenea practicii din alte țări europene precum Germania.
„Cred că o astfel de decizie şi-o poate asuma Guvernul României şi orice guvern după ce avem execuţia pe al doilea trimestru, cum este şi normal. Până atunci, începem discuţiile cu partenerii sociali şi în funcţie de cifrele pe care le vom avea la închiderea celui de-al doilea trimestru, atunci vom vedea măsurile pe care le putem lua în această situaţie. În Germania, anul trecut a crescut de vreo trei ori salariul minim, fiindcă, la fel, este bază de plecare”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Pe de altă parte, premierul a explicat şi ce se întâmplă cu creșterea salariului minim la 3700 de lei: „Întotdeauna, în an electoral, guvernele au luat decizii emoționale. Eu voi evita acest lucru, iar dacă vom lua o astfel de decizie, va fi pe baza unor date clare. Domnul comisar Nicolas Schmidt a propus salariu egal pentru muncă egală, în funcție de niște parametri. Patronatele din România au cerut să fie diferențe în funcție de ramuri, pentru că, după cum știți, în construcții avem salariul minim de 4.500 de lei”.