Partidul condus de Marcel Ciolacu, PSD, și celelalte formațiuni aflate la guvernare îl susțin pe Crin Antonescu la prezidențiale.
Ciolacu se află și la șefia Executivului, dar va rămâne el acolo și dacă Antonescu pierde alegerile?
Întrebat dacă va demisiona în cazul în care Crin Antonescu nu va ajunge la Cotroceni, Marcel Ciolacu a dat un răspuns.
”Nu va pierde Crin Antonescu”, a spus Ciolacu, în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima TV.
În același context, premierul a spus că, în opinia lui, Antonescu are șanse 0.001 la sută să nu intre în turul 2 al prezidențialelor.
Întrebat dacă George Simion va intra în turul 2, Marcel Ciolacu a răspuns: ”Nu știu. O să vedem”.
Întrebarea legată de poziția lui de prim-ministru a fost ulterior reformulată: ”Mai puteți rămâne în fruntea guvernului dacă Crin Antonesu pierde alegerile?”.
”Asta ține de coaliție (coaliția aflată la guvernare – n.r.)”, a răspuns premierul, care, în același context, a întrebat retoric dacă el va fi vinovat pentru un eventual eșec al lui Antonescu la prezidențiale.
Ulterior, Ciolacu a spus că intenționează să rămână la șefia guvernului până când România atinge două obiective extrem de importante – aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Asta înseamnă până în vara anului următor, a adăugat el.
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a comentat posibilitatea unor nemulțumiri dinspre SUA legate de scrutinul prezidențial și chiar riscul de nerecunoaștere a alegerilor.
Prim-ministrul a subliniat că ”nu este cazul” despre așa ceva în condițiile în care nu candidează nici el, nici președintele interimar Ilie Bolojan.
”În acest moment, nu este cazul”, a subliniat premierul.
Ciolacu a explicat că ar fi putut apărea critici dacă ar fi candidat el sau Bolojan, în sensul invocării unei decizii favorabile a Curții Constituționale.
În același context, premierul a fost întrebat dacă Biroul Electoral Central (BEC) ar fi dat o lovitură de stat prin scoaterea lui Călin Georgescu din cursa pentru Cotroceni de anul acesta.
”Cum să dea o lovitură de stat? Eu am opinia că nu a existat o lovitură de stat. E o acuzaţie gravă. Una este să ai o opinie – trebuie s-o şi probezi, dacă poţi să o probezi… Dar e, până la urmă, libera exprimare”, a răspuns prim-ministrul.
În ultimele 24 de ore, Marcel Ciolacu este protagonistul unui duel contondent pe Facebook cu fostul președinte Traian Băsescu, după ce acesta i-a cerut să-și dea demisia, pentru că ar fi dus România într-o ”criză multiplă”.
Prim-ministrul a replicat, pe aceeași rețea de socializare, printr-o postare pe Facebook în care a presărat invective precum ”turnător ordinar” sau ”rebut politic”.
În postare de răspuns, Ciolacu i-a adresat fostului președinte cu apelativul Petrov, numele conspirativ cu care Băsescu a semnat notele informative pentru Securitatea comunistă.
„Vorbești fără rușine de datorii, când tu ai tăiat pensiile și salariile românilor, ai crescut TVA la 24% și ai adus FMI în România! Vorbești fără rușine de economie, când tu ai adus cea mai mare criză economică din istoria modernă a României. Și ai lăsat banii țării pe mâna uneia ca Elena Udrea, care a furat tot, până la ultimul leu, cu terenurile ei în pantă, în timp ce tu ai ordonat să se închidă școli și spitale”, a scris Ciolacu.
Duelul a continuat cu un lung comentariu făcut de Băsescu la postarea premierului, prin care i-a cerut acestuia, din nou, să înțeleagă că ”din incompetență” face ”mult rău țării și oamenilor” și, prin urmare, să demisioneze.
”Eu credeam că ați înțeles, tovarășe Petrov, că un căpitan nu își abandonează niciodată nava în furtună”, a replicat premierul, la comentariul făcut de Băsescu.