Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, luni seară, că România trebuie să îndeplinească jalonul referitor la pensiile speciale din PNRR, pentru că nu este de acord să se piară bani. ”Avem o ciumă a pensiilor speciale care este o inechitate”, a afirmat liderul PSD, afirmând, însă, că ”nu e o problemă să scăpăm de această ciumă că s-a scăpat şi de la ciuma de la PSD”.
”România trebuie să facă anumite reforme asumate în PNRR (…) Şi avem o mare problemă, avem o ciumă a pensiilor speciale care este o inechitate şi care încet-încet duce către o criză socială. Un lucru care trebuie să îl rezolvăm punctual. Eu nu o să accept ca România să piardă vreun euro din PNRR pentru că nu a făcut vreun jalon, mai ales jalonul în ceea ce priveşte pensiile speciale”, a afirmat, luni seară, Marcel Ciolacu, la Antena 3.
Acesta a precizat că, de-a lungul anilor, au existat ”foarte multe legi care au fost întoarse de la Curtea Constituţională”.
”Atunci am căutat mai multe variante, discutate în primul rând în cadrul coaliţiei şi apoi în spaţiul public, pentru a nu se mai întâmpla acest lucru. Cel mai important e că trebuie rezolvat jalonul cu pensiile speciale”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
Întrebat de ce s-a referit la pensiile speciale ca la ”ciuma roşie”, Ciolacu a afirmat: ”Pentru că, încet-încet, a devenit o presiune foarte mare, este o inechitate şi de aici se poate ajunge la o criză socială din cauza unor lucruri întâmplate acum 30 de ani”.
”Nu e o problemă să scăpăm de această ciumă că s-a scăpat şi de la ciuma de la PSD. Şi eu şi colegii mei ne-am vindecat, nu avem nicio problemă”, a adăugat liderul social-democraţilor.
Acesta a mai precizat că trebuie găsită o variantă a legii care să treacă de Curtea Constituţională.
”Atunci înseamnă că trebuie să mergem pe mai multe variante. Mai mult, e total incorect să ieşi la pensie la 50 de ani, în plină maturitate profesională. Să ai o pensie care depăşeşte venitul preşedintelui României în activitate, mai mult, să ai şi pensia mai mare decât ai avut veniturile în activitate şi să te mai şi angajezi la statul român şi să nu plăteşti nimic”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă vor fi afectate pensiile în plată, Ciolacu a declarat: ”La cele în plată se poate recurge la impozitare, pe anumite praguri, dacă nu depăşeşti veniturile pe care le-ai avut în activitate, dacă ai avut venituri suplimentare, ai fost angajat la stat în această perioadă. Trebuie corectat acest lucru”.
Marcel Ciolacu, despre noul Guvern: „Se va face această rotație până la 1 iunie”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu şi-a exprimat convingerea că rotativa guvernamentală va avea loc la începutul lunii iunie. Ciolacu a menționat că decizia privind miniștrii care vor fi schimbați va fi luată de liderii coaliției, respectând un protocol existent.
„Nu avem o dată fixă, dar sunt ferm convins că se va face această rotație până la 1 iunie”, a declarat Marcel Ciolacu. Întrebat de către Răzvan Dumitrescu, care sunt miniștrii care se vor schimba în momentul în care va deveni premier, președintele PSD a spus că „în acest moment avem un protocol pe care îl respectăm. Decizia finală se va lua de către liderii coaliției”. „Conform protocolului, ministerul de Finanțe va reveni PNL-ului.
Liderul PSD: „Nu cred că se pot comasa alegerile și nu susțin această variantă”
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că nu susține ideea de comasare a alegerilor. „Se discută, dar părerea mea este că nu se poate”, a spus președintele PSD.
„Eu nu cred că se pot comasa alegerile. În primul rând, alegerile europarlamentare au loc mult mai devreme, iar alegerile locale nu pot fi comasate cu alegerile generale. Constituțional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate”, a declarat luni seara.
Referitor poziția președintei interimare de la Senat, liberala Alina Gorghiu, care a spus în mai multe rânduri că o comasare a alegerilor este posibilă, Ciolacu a răspuns: „Să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate. Eu consider că e corect să gândim ce e mai bine pentru democrație”.
Liderul PSD a precizat că nu este adeptul comasării alegerilor și că n-ar susține varianta comasării nici dacă ar fi constituțional.
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a precizat că o decizie asupra comasării alegerilor din 2024 trebuie luată ”foarte curând”. Mai exact până în luna mai, deoarece modificările legislative privind organizarea trebuie luate ”cu un an înainte”, a adăugat fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean.
Cu toate că termenul este extrem de aproape, experții PNL menționați de premierul Nicolae Ciucă nu au avansat încă soluții constituționale legat de comasarea alegerilor.