UPDATE: Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat marţi despre discuţii PNL-PSD privind candidaturi comune la alegerile din 2024 că acestea nu există în acest moment pe acest subiect, însă PNL nu exclude nicio variantă de alianţă sau candidatură pentru anul viitor. ”Dacă românii îşi vor dori ca să avem în continuare o alianţă la guvernare PNL-PSD, care să conducă România pentru următorii patru ani, aşa vom face. Dacă nu, avem fiecare drumul nostru”, a arătat Bode.
UPDATE: Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis a anunţat că a depus în Parlament două proiecte de lege prin care vrea interzicerea de la comercializare către minori a băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice. Acesta argumentează că băuturile energizante reprezintă un real pericol pentru sănătatea tinerilor, iar fenomenul utilizării ţigaretelor electronice ân şcoli de către elevi ia amploare.
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă există discuţii cu PNL privind candidatura pe liste comune la alegerile locale sau parlamentare. ”Normal că există discuţii, facem politică”, a spus Ciolacu.
”Eu cred că şi PSD şi PNL am adus o stabilitate în România. Nu aş vrea să vă reamintesc contextul când a intrat PSD la guvernare, eram în plină criză socială şi era o incoerenţă guvernamentală acută. Ăsta este adevărul şi nu aş vrea să îi deranjez sau să îi supăr pe colegii mei. Lucrez cu domnul ministru Fechet excelent, toţi constructorii şi CNAIR şi toate ministerele îl laudă cât de implicat este în rezolvarea problemelor. Se implică şi local. Lucrurile funcţionează”, a mai spus Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.
Întrebat dacă se pune problema şi a susţinerii unui candidat comun la alegerile prezidenţiale, Ciolacu a spus: ”Eu aş merge şi la Comisia Europeană să avem candidat comun”.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, despre scoaterea unor proiecte din PNRR, precum spitalele, că s-a discutat în coaliţie, a fost o analiză şi a fost o decizie corectă.
”Prostia unui accident care a fost la un moment dat prim-ministru, asta este cauza. Care sunt efectele, le vedem acum”, a spus şi premierul Ciolacu. Şeful Executivului a precizat că ”nu a fost absolut nimic scos care să nu fie prins în alte programe europene, tot de granturi”, a arătat premierul, precizând că PNRR are termen de implementare până în anul 2026.
”Nu există până acum niciun semn de la Comisie că s-ar prelungi, cum sunt exerciţiile financiare 2 plus 1”, a arătat Ciolacu.
Premierul a precizat că a existat o discuţie interministerială şi în funcţie cât de avansat era proiectul şi care erau şansele cele mai scăzute să nu cheltuim aceşti bani (..) spitalele au fost transferate pe BEI, unde există deja un acord şi se aşteaptă lista de priorităţi să treacă prin şedinţa de Guvern”. Şeful Executivului a mai arătat că pe transporturi totul este pe Fondul de Modernizare.
”E pentru prima oară când avem o analiză, nu venind cu acea soluţie de supracontractare, pentru că nu poţi, la PNRR, e fixă pe fiecare proiect de în parte, şi ne asumă că nu am fi putut lua acei bani. Eu nu pot să îl cert acum pe ministrul Rafila că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitaţie, nici studiu, aveau o schiţă şi o sumă cam atât ar fi trebuit. Acel spital se va face, trece pe fonduri europene şi împrumut BEI, oricum ne încadrăm după 2026”, a completat Ciolacu.
Premierul a mai spus că s-a discutat despre scoaterea acestor proiecte din PNRR în coaliţie.
”S-a discutat în coaliţie, a fost o analiză şi a fost o decizie corectă. Pierdeam bani, eu nu pot să îmi asum că pierdem aceşti bani în 2026 indiferent cine va fi premier atunci”, a afirmat el. ”După cum bine ştiţi, România a fost nevoită să reducă cu 2,1 miliarde din PNRR, asta nu a decis Guvernul Ciolacu”, a spus şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Citeşte şi: Sorin Grindeanu: „Săptămâna viitoare vom atinge borna de 1.000 de km de autostradă”