Marcel Ciolacu anunț de ultimă oră de la Capitoliu! Premierul României a subliniat când ar putea renunța Statele Unite ale Americii la vizele pentru români.
Citește și Ciolacu: Îmi doresc ca România în viitor să fie un hub pentru companiile din SUA care vor participa la reconstrucţia Ucrainei
De asemenea, prim-ministrul a ținut să precizeze chiar de pe holurile Capitoliului faptul că Congresul SUA a inclus în bugetul apărării de anul viitor pentru prima dată în istorie și securitatea la Marea Neagră.
”În acest moment se votează bugetul apărării Statelor Unite, unde pentru prima oară este prinsă securitatea la Marea Neagră și e normal că ne dorim să fie prins și acest proiect deja convenit de Congresul SUA și invocat și în cadrul întâlnirii de la Vilnius, a summit-ului de la Vilnius de către președintele Biden. Ce mă bucură este faptul că toți congresmanii cu care ne-am întâlnit, înțeleg situația dificilă prin care trece și România și toată lumea, dar absolut toată lumea ne-a mulțumit pentru ajutorul pe care l-am acordat Ucrainei și Republicii Moldova. Vom continua întâlnirile și în senat, din nou, și pe urmă o să mai avem o întâlnire cu o companie extrem de importantă, cu Google”, a declarat Marcel Ciolacu.
Mai mult, în cadrul întâlnirilor sale cu congresmanii americani, premierul României a abordat și tema ridicării vizelor pentru cetățenii români. Oficialul a anunțat care sunt pașii pe care România îi mai are de parcurs în vederea eliminării vizelor pentru cetățenii români.
”Pentru ridicarea vizelor am vorbit cu fiecare congresman în parte și absolut toată lumea ne susține, mai avem de îndeplinit un criteriu tehnic și aici va trebui să facem un efort dacă vrem cu adevărat să închidem această discuție la finalul anului 2024 și să fie pusă în aplicare în anul 2025”, a mai spus premierul.
Cât despre o posibilă rechemare a ambasadorului român în SUA, Andrei Muraru, Marcel Ciolacu a subliniat că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre acest aspect.
”Cred că vorbim prea mult despre acest subiect şi despre un personaj care a fost depăşit de calitatea diplomatică pe care a avut-o (…) Contextul nu este unul fabvorbail şi nu vreau să vorbesc despre diplomaţia română care îşi face datoria peste tot, pentru o excepţie sau pentru un moment emoţional al unui domn ambasador. De obicei, în viaţă, ca de multe ori, şi în politică şi în diplomaţie, când urci sărind anumite etape la un nivel prea mare, vine un moment când te faci de râs”, a mai spus șeful Guvernului.