Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că nu este de acord cu introducerea certificatului verde COVID-19 la locul de muncă şi că ar fi „un pic cam tardive” alte măsuri pe care să le ia autorităţile din România în privinţa acestui document, care deja există la noi şi funcţionează în baza unei ordonanţe de urgenţă.
Sondaj CURS: Românii sunt mai speriaţi de creşterea preţurilor decât de război sau Omicron
„Nu sunt specialist în domeniu şi am făcut un apel clar la oamenii politici, inclusiv la mine, să nu ne dăm noi mai mult cu părerea într-un domeniu pe care nu îl stăpânim. (…) Noi avem un certificat verde conform unei ordonanţe de urgenţă în vigoare. Eu nu sunt de acord cu certificatul verde la locul de muncă. (…) A detaliat OCDE despre acest cerificat verde la locul de muncă, nu la locul de muncă, obligativitatea medicilor de a se vaccina? Am înţeles că 90% dintre medici sunt vaccinaţi. Sunt un pic cam tardive aceste măsuri”, a spus Ciolacu la sediul central al PSD, întrebat dacă în coaliţie se va discuta despre recomandarea reprezentantului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică despre extinderea implementării certificatului verde în România în mai multe activităţi şi poate pentru anumite profesii.
Ciolacu a fost întrebat şi dacă ar trebui regândită campania de vaccinare anti-COVID-19. „E adevărat că avem o rată redusă a vaccinării. E uşor să schimbi miniştri, e uşor să creezi majorităţi, este foarte greu să recâştigi credibilitatea românilor”, a precizat el.
Marcel Ciolacu: Am vorbit de la început de o optimizare a PNRR; Comisia Europeană nu plafonează pensiile
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că pensiile nu sunt plafonate de către Comisia Europeană, adăugând că va discuta cu specialiştii inclusiv în ceea ce priveşte contribuţia la Pilonul 2 de pensii.
„Noi avem un angajament în ceea ce priveşte pensiile şi cred că o să-l discutăm în interiorul coaliţiei. (…) Nu sunt plafonate (pensiile – n.r.). În primul rând, am vorbit de la început, de când a fost constituită această coaliţie, de o optimizare a PNRR. În al doilea rând, nu plafonează Comisia Europeană niciun plafon în direcţia pensiilor. Vom discuta şi cu specialiştii, să vedem. Este trecută acolo o contribuţie la Pilonul 2 care să rămână în continuare, nu avem nimic împotrivă, dar să nu fie prinsă în acest procent. Deci, există soluţii tehnice”, a declarat liderul PSD la sediul central al partidului.
Ce se întâmplă cu majorarea pensiei în 2022. Ministrul Muncii, anunţul care îi afectează pe mii de români: „Nu vreau să dau nicio speranță pe care nu o putem îndeplini ulterior”
În ceea ce priveşte preţurile la energie, el spune că este vorba despre „o criză artificială”.
„Este o trecere peste o criză. Noi avem o criză totuşi artificială. Preţul de producţie nu a crescut la energia electrică şi nici la gaze. Este normal să intervii în cazul în care există această disfuncţionalitate între cerere şi piaţă”, a explicat Ciolacu.
Întrebat ce plafon ar putea să fie, liderul PSD a spus: „Vom vedea. Vom veni pe 1 aprilie. (…) Ai 6 luni cu 3 ani şi am văzut că Franţa a făcut pe un an de zile. Dacă şi alte state europene au recurs la acest lucru, cred că nu este o problemă să recurgă şi România (la plafonare – n.r.).