Marcel Ciolacu a precizat că a discutat cu majoritatea liderilor formaţiunilor politice din Parlament şi că în maxim 48 de ore se va lua o decizie privind motiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Liderul PSD a declarat că sunt motive suficiente pentru a depune o astfel de moţiune.
„Pana in acest moment am discutat cu marea majoritate a liderilor formaţiunilor politice din Parlament. În maximum 48 de ore sa decidem cum ramane exact cu motiunea de cenzura. Asteptam să incheiem negocierile cu celelalte formatiuni politice. În 48 de ore vom lamuri cum se va proceda.
Am citit declarația UDMR și am văzut că o să se hotărască în ziua moțiunii.
Avem motive suficiente de a depune motiunea: criza economică, evolutia pandemiei şi degringolada cu deschiderea scolilor.
Dacă aș fi avut copil de clasa zero sau clasa întâi, m-aș fi gândit dacă îl trimit sau nu la școală. Nimeni nu ne lămurește cum se deschid școlile, acest guvern e depășit total”, a spus Marcel Ciolacu la România TV.
Reamintim că Guvernul a reclamat la Curtea Constituţională moţiunea de cenzură iniţiată de PSD. Şefului Cancelariei Primului-Ministru, Ionel Dancă, acuză PSD că a încălcat Constituţia, că scopul depunerii moţiunii de cenzură este de a crea haos, şi le-a cerut social-democraţilor să amâne votul până după pronunţarea CCR.
Curtea Constituţională a României a stabilit data de 1 septembrie ca termen de transmitere a punctelor de vedere de la Guvern şi Parlament privind existenţa unui conflict juridic, urmare a depunerii moţiunii de cenzură în sesiune extraordinară, au precizat, vineri, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.
Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a declarat că nu este un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în sesiunea extraordinară deoarece în Constituţie nu se vorbeşte despre vacanţă parlamentară, ci că Legislativul lucrează în două sesiuni ordinare.
„Conflict juridic de natură constituţională nu este prin faptul că s-a depus o moţiune de cenzură. Parlamentul este în funcţie de la învestire până la expirarea mandatului. În toată această perioadă Guvernul este responsabil, este răspunzător în faţa Parlamentului, pentru că în sistemul nostru constituţional Guvernul este numit în baza votului de încredere acordat de către Parlament şi Parlamentul poate retrage acest vot de încredere oricând, nu numai în sesiune, sau numai duminica sau numai toamna. Oricând”, a afirmat Augustin Zegrean joi la Digi 24.
Întrebat despre faptul că Ludovic Orban a invocat că moţiunea de cenzură poate fi depusă în sesiune parlamentară şi nu în vacanţă parlamentară, Zegrean a răspuns: „Nu este vacanţă parlamentară. Nu se vorbeşte în Constituţie de vacanţă parlamentară. În Constituţie spune că Parlamentul lucrează în două sesiuni ordinare, două sesiuni pe an, una începe în februarie şi se sfârşeşte în iunie, alta începe în septembrie şi se sfârşeşte în decembrie. Rămân 4 luni în care parlamentarii sunt în funcţie, dar îşi desfăşoară activitatea în teritoriu, în circumscripţiile electorale. În această perioadă pot fi convocate sesiuni extraordinare şi nu scrie în Constituţie ce nu se poate face în sesiune sau că nu s-ar putea depune moţiune de cenzură în sesiune extraordinară. Nu este nicio diferenţă din punct de vedere al Parlamentului, al activităţii parlamentare între sesiunea ordinară şi sesiunea extraordinară. Deci cine spune că nu se poate depune moţiune de cenzură în timpul vacanţei parlamentare este în afara Constituţiei”.
Moţiunea de cenzură a fost citită joi, în plenul reunit al celor două Camere ale Legislativului. Potrivit legii, moţiunea de cenzură trebuie dezbătută şi votată în maximum 3 zile de la citirea în Parlament.