Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor care au lucrat în Italia. Marcel Ciolacu a ținut să le mulțumească autoritățile italiene pentru suplimentarea funcționarilor publici care se ocupă de dosarele de pensii ale românilor.
Mai mult, premierul României a ținut să precizeze că în sedința comună de miercuri au fost semnate mai multe documente, iar printre ele se află și cel care prevede protejarea lucrătorilor români din Italia.
”Un aspect discutat intens care apare și în documentele semnate, prevede protejarea lucrătorilor români din Italia, combaterea criminalității și mobilitatea forței de muncă în condiții sigure. Vreau să vă mulțumesc atât dumneavoastră, cât și Ministerului Muncii din Italia pentru deblocarea situației în ceea ce privește soluționarea dosarelor de pensii ale românilor care au lucrat în Italia. Dacă până acum finalizarea unui dosar dura doi-trei ani, acum prin suplimentarea funcționarilor italieni care se ocupă de acest lucru, termenul s-a redus la trei-patru luni. Este extrem de important pentru un premier de stânga să aibă grijă de românii care trăiesc atât în țară, cât și în diaspora”
”În acelaşi timp, contez pe sprijinul dumneavoastră pentru a reuşi să finalizăm şi negocierile asupra Acordului dintre Episcopia Ortodoxă Română şi guvernul italian, începute în 2012, cu privire la statul clerului ortodox românesc din Italia. Episcopia Ortodoxă reprezintă un sprijin esențial pentru românii de aici şi sunt convins că vom ajunge la un consens”, a declarat premierul Ciolacu.
Marcel Ciolacu a vorbit și despre importanța economică pe care Italia o are pentru România, dar și despre importanța schimburilor comerciale bilaterale.
”Italia este al doilea partener comercial al României. Avem semnale că statisticile oficiale vor arăta că schimburile comerciale bilaterale au depăşit 20 de miliarde de euro în 2023, un nou record. În acelaşi timp, observ cu satisfacţie că românii de aici au ajuns pe locul doi într-un clasament al străinilor care îşi deschid afaceri în Italia, cu zeci de mii de firme şi întreprinderi individuale. În plus, mai multe companii româneşti importante au investit în Italia în ultimii ani: Banca Transilvania, Digi, Bitdefender sau UiPath, toţi lideri în domeniile lor de activitate”, a mai spus premierul.
De asemenea, Marcel Ciolacu a ținut să precizeze că îşi doreşte ca acest lucru să continue să se dezvolte, iar interesul ridicat pentru Forumul Economic Italia-România care va avea loc în această după-amiază confirmă pe deplin acest lucru.
”Sunt aici pentru a da un semnal puternic şi către firmele italiene. Veniţi să investiţi în România, pentru că veţi avea numai de câştigat! Mediul de afaceri italian prezent deja în România contribuie la dezvoltarea economică a ţării noastre. Chiar zilele trecute am fost la un şantier naval cu acţionariat italian unde lucrează 4 mii de oameni şi am fost impresionat de modul şi condiţiile de lucru” Dorim să folosim şi mai mult know-how-ul din Italia şi să realizăm un transfer de competenţe şi cunoştinţe în aşa fel încât competitivitatea economică a ambelor state să crească şi să dezvoltăm cât mai multe iniţiative comune”, a transmis premierul României.
Şeful Executivului din România a mulțumit pentru sprijinul necondiţionat al Italiei privind aderarea României la spaţiul Schengen.
”Vom continua să ne bazăm pe Guvernul italian şi pe dumneavoastră personal pentru finalizarea acestui proces cât mai repede. La fel ca doamna Preşedinte Meloni, sunt un premier pragmatic şi axat pe rezultate. Prin urmare, voi solicita colegilor mei să urmărească îndeaproape planul de acţiune discutat pentru ca următoarea reuniune a celor două guverne să se realizeze mult mai rapid şi să putem prezenta rezultate palpabile. Potenţial există, dar este nevoie ca România şi Italia să demonstreze mai multă ambiţie”, a conchis premierul.