Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, după întâlnirea cu ministrul Finanțelor Tanczos Barna, că legea bugetului de stat pentru anul 2025 va fi adoptată de guvern până la finalul lunii ianuarie, astfel încât în prima săptămână din februarie să treacă și de Parlament. Premierul a precizat că deficitul până la finalul anului va fi de 7%, iar investițiile vor reprezenta tot 7% din PIB, adică de 132 miliarde lei.
Marcel Ciolacu a anunțat și „o suplimentare și o majorare” pentru pensiile mici și medii, la începutul acestui an.
„Am stabilit indicatorii pe care o să-i prezinte domnul ministru în ședința de Guvern de joi, un pas premergător adoptării legii bugetului de stat. Am stabilit foarte clar că până la finalul lunii o să trecem legea bugetului prin guvern astfel încât în prima săptămână din februarie să fie adoptată în Parlament”, a precizat Ciolacu.
„O să rămânem în deficitul de 7% până la finalul anului, așa cum am stabilit și cu Comisia Europeană, și cu ținta de 7% din PIB pentru investiții”, a anunțat premierul.
El a precizat că investițiile vor crește astfel la 132 de miliarde de lei. „Am stabilit că vom veni la pensiile mici și medii la începutul acestui an cu o suplimentare și o majorare, până la prima rectificare când se va analiza dacă se poate astfel încât să nu afectăm investițiile mai ales din PNRR, dacă statul și bugetul își permit indexarea din luna septembrie”, a mai anunțat Ciolacu.
Acest a menționat că aceasta este o abordare prudentă și corectă” a ministrului Finanțelor.
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, au subliniat că bugetul trebuie adoptat de Guvern până la sfârșitul lunii ianuarie și votat în Parlament în prima săptămână din februarie, odată cu debutul sesiunii ordinare.
Având în vedere că bugetul va fi construit pe o creștere economică de 2,5%, premierul Ciolacu apreciază că România nu va intra în recesiune ”dacă nu se întâmplă ceva peste voința noastră”. Șeful Executivului mai arată că va fi păstrată cota unică, iar impozitarea progresivă ar trebui introdusă în cazul veniturilor mari.
Premierul a afirmat că o creștere economică de 2,5% estimată pentru 2025, îi permite României să se încadreze în primele state din UE din această perpectivă.
”România nu a intrat în recesiune și părerea mea că nu va intra dacă nu se întâmplă ceva peste voința noastră”, a spus Marcel Ciolacu.
El a opinat însă că impozitul progresiv trebuie introdus în cazul veniturilor speciale.
”Vom vedea dacă va fi în viitor impozitare progresivă, pe ce, în ce sector, când economia și mediul de afaceri își permite acest lucru, e o schimbare de fond. (…) S-ar putea să nu fie. Dacă specialiști ajung la concluzia că e mai bine să rămânem cu cotă unică, rămânem cu cotă unică. O impozitare progresivă pe venituri aspeciale, cred că da”, a mai spus Marcel Ciolacu, care a vorbit și în trecut despre acest tip de impozitare.
Totuși, negocierile din cadrul ședinței coaliției de luni, care a durat aproximativ trei ore, au fost marcate de primele contradicții între Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna (UDMR).
Ministrul Finanţelor a declarat marţi că garantează faptul că TVA-ul va rămâne la 19%. Întrebat dacă garantează cu funcţia, Tanczos Barna a răspuns: Există decizie politică, TVA nu va creşte. Nu creşte TVA-ul în 2025, o să fie 19%. Punct”.
Ministrul Finanţelor a mai spus că bugetul pe 2025 se pregăteşte fără creştere de impozite şi taxe, cu TVA de 19% şi 10% impozit pe venit.
Întrebat cum se va reduce deficitul, ministrul de Finanțe a menționat că acest lucru se va realiza prin reducerea cheltuieilor, astfel că în 2025 se vor reduce cheltuielile şi în paralel o să crească încasările.
Citește și : BNR anunţă apocalipsa financiară a României. Deficitul de cont curent a crescut cu 7 miliarde de euro în 2024
Încasările la ANAF anul trecut au crescut cu 70 de miliarde de lei, faţă de 2023. Există o parte a acestei creşteri datorată creşterii economice, o parte datorată creşterii consumului şi o parte datorată creşterii salariilor, dar există şi o parte care este datorită introducerea E-factură, E-transport, E-TVA etc. Aceste efecte vor fi şi mai semnificative în 2025. (…) Cu siguranţă, ANAF intră, odată cu investiţiile din PNRR, pe o altă traiectorie de dezvoltare şi de eficienţă. De 10 ani de zile nu s-a investit cât s-a investit anul trecut şi acum 2 ani în ANAF, în sisteme informatice, în bază de date, în infrastructură”, a completat Tanczos Barna.