Marcel Ciolacu anunţă că salariile demnitarilor vor crește, dar unele vor fi prorogate. Este decizia luată ieri în Parlamentul, odată cu votul pe Legea 153 care prevede majorări de salarii pentru o parte din bugetari.
„Este o corectură, am chemat azi dimineață liderul de grup de la PNL și liderul de comisie. Toți parlamentarii sunt prinși pe listă. Dacă legea va trece, se va proroga termenul de aplicare pentru parlamentari. Altfel, legea ar fi fost neconstituțională. Ea nu mai putea fi aplicată, vorbim de Legea 153, pentru toată lumea. Azi, din coaliție, vom ieși cu o decizie că demnitarii nu trebuie să aibă salarii mai mari. E o lege pe care trebuie să o respectăm cu toții. Eu cred că noi, demnitarii, trebuie să facem un efort, să strângem cureaua. Restul sunt legi, se trece printr-o situație dificilă pentru toată lumea”, a declarat Marcel Ciolacu.
”Vă repet, astăzi, în coaliţie, vom ieşi cu o decizie că nu se vor mări salariile pentru demnitari, în cazul în care legea va fi promulgată. se va da Ordonanţă de prorogare a acestui termen”, a anunţat Marcel Ciolacu. USR a anunţat marţi că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege adoptat de către Parlament prin care au fost majorate indemnizaiile tuturor demnitarilor şi anume pentru Preşedintele României, membrii Legislatului, membrii Guvernului, Avocatul Poporului, prefecţi, subprefecţi etc.
Deputatul Cristian Seidler (USR), membru în comisia de muncă din Camera Deputaţilor, a declarat, marţi, la emisiunea Talk News de la Profit News TV, că în Parlament a trecut un proiect de lege prin care toţi demnitarii, de la prefect la preşedintele României primesc între 880 de lei şi 1.410 lei brut lunarîn plus la salariu, deşi salariile demnitarilor erau îngheţate prin legea salarizării.
Klaus Iohannis se teme de criza alimentară: „Este nevoie de mai multe măsuri”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că nu știe despre măsurile pregătite de Guvern pentru creșterea TVA la băuturi carbogazoase sau creșterea prețului la țigări.
”Le voi vedea și eu în ședința coaliției. Nu am știință despre aceste propuneri, dar sunt mai multe propuneri și cred că este corect să luăm o decizie în coaliție și pe urmă vom discuta. Vom discuta ulterior cu patronatele, cu sindicatele și apoi vom lua deciziile finale.”, a spus Marcel Ciolacu.
Fostul deputat Iulian Iancu a fost validat, miercuri, de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE. Au fost 27 de voturi în favoarea candidaturii lui Iulian Iancu, propus de PSD pentru această funcţie. S-au înregistrat 6 voturi „împotrivă”. Marcel Ciolacu, președintele PSD, susține că Iancu nu lucrează pentru un stat străin, asta după ce USR a făcut astfel de acuzații.
„În acest moment nu am știință că domnul Iulian Iancu a lucrat sau lucrează pentru un stat străin. Legea offshore e foarte bună pentru România”, a spus miercuri Marcel Ciolacu.
USR acuza PSD că propune un om promovat de ruși. „Iulian Iancu a fost intens promovat de propaganda rusească din România şi autor al legii offshore care a blocat timp de 3 ani începerea exploatării gazelor din Marea Neagră, acţiune care a accentuat dependenţa României de gazul rusesc. În 2019, preşedintele Klaus Iohannis i-a refuzat numirea în funcţia de vicepremier pentru teme economice acuzându-l că periclitează „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”. Acum, în 2022, în plină criză energetică şi cu un război în plină desfăşurare la graniţele României, Iulian Iancu a devenit bun? Interesele cui le va servi el la conducerea ANRE?”, arăta USR într-un comunicat. Candidatura lui Iulian Iancu urmează să fie supusă votului plenului reunit al Parlamentului.