Marcel Ciolacu, anunţ din Turcia despre retrocedarea sabiei lui Ştefan cel Mare. Sabia lui Ștefan cel Mare, expusă în Muzeul Topkapî, este remarcabilă prin simplitatea sa, în contrast cu alte arme ornamentate cu pietre prețioase. Pe mânerul sabiei se află stema Moldovei, capul de bour, și inscripția în slavonă „Io Ștefan Voievod domn al Țării Moldovei”, alături de inscripția „Ștefan cel Mare”, tradusă în turcă. Sabia, făcută din oțel de Toledo, a fost dăruită lui Ștefan cel Mare de către Papa Sixt al IV-lea după bătălia de la Vaslui, în semn de recunoaștere a apărării creștinătății.
„Sunt două copii. Una primită de fostul prim-ministru și făcute de același lucrător. Una este în biroul meu și alta a fost primită de Adrian Năstase și donată la Putna. Avem discuții pe acest subiect”, a spus Marcel Ciolacu.
Citeşte şi: Românii pot merge în vacanţă în Turcia doar cu buletinul, în urma vizitei lui Marcel Ciolacu
Există mai multe teorii despre cum a ajuns sabia în posesia turcilor. Unele surse istorice sugerează că Ștefan cel Mare și-ar fi predat sabia turcilor după o înfrângere. Alte surse susțin că sabia a fost furată din visteria Moldovei de către turci. O altă teorie indică faptul că sabia a fost luată de turci după ce fiul lui Ștefan cel Mare, Petru Rareș, a pierdut domnia și a fost nevoit să se refugieze în Transilvania.
Palatul Topkapî, unde este expusă sabia, a fost reședința sultanilor otomani timp de aproximativ 400 de ani și este inclus în Patrimoniul mondial UNESCO. Discuțiile despre retrocedarea sabiei continuă, iar acest gest ar avea o semnificație simbolică profundă pentru România și pentru patrimoniul său cultural.