Premierul Marcel Ciolacu anunţă că autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Bruxelles au căzut de acord în ceea ce priveşte pensiile pe bază de contributivitate, el anunţând că de la 1 ianuarie va exista o nouă lege a pensiilor. Ciolacu afirmă că de anul viitor vor fi majorate pensiile, cu un procent care va fi cel puţin egal cu inflaţia, pensiile mici urmând a beneficia de majorări în procente mai mari decât celelalte.
”Avem aceeaşi viziune ca şi Comisia în ceea ce priveşte pensiile generale şi vom merge până la sfârşitul anului astfel încât la 1 ianuarie să avem o nouă lege a pensiilor. Cu adevărat este normal şi corect, nu că sunt eu de la un partid social-democrat, ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu acelaşi procent pensiile mici, cât şi pensiile mari, exact ca la sporul de antenă. Nu pot să dau acelaşi procent. Echitatea socială nu o poţi face altfel”, a anunţat Marcel Ciolacu, luni seară, la Antena 3.
Conform premierului, procentul minim cu care vor fi majorate pensiile va fi egal cu inflaţia din acest an.
”Minimum de procent va fi inflaţia din anul respectiv, exact cum am făcut şi anul trecut, cât era prim ministru domnul Nicolae Ciucă. Vom vedea anvelopa la sfârşit de an, cred că în noiembrie vom veni cu noua lege a bugetului”, a adăugat primul ministru.
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre scumpiri și taxe! ”Avem un sistem bugetar ceaușist! Nu vreau să se blocheze toate fondurile europene. O să menținem TVA-ul cu o singură cifră prin toate măsurile”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat şi cu alt prilej, despre majorarea pensiilor, că există o lege în vigoare prin care pensiile se indexează cu inflaţia din anul trecut şi a precizat că îşi doreşte, ca şi anul trecut, ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii cu 30% la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcţie de venit.
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş, a declarat, referitor la creşterea pensiilor anul viitor, că au fost făcute calcule şi proiecţii bugetare cu un impact bugetar de aproximativ 16 miliarde lei. Chestionat dacă procentul de indexare va di de circa 14%, ministrul PNL a răspuns: „Da, dar aici este un calcul estimativ, în acest moment” şi a completat că nu ar vrea „să sune ca angajamente pe care le facem, ci a calculelor pe care le avem acum pentru anul viitor”.
„Prin noua lege a pensiilor şi reforma la care ne-am angajat prin PNRR spun că va avea inclusiv o înlăturare a inechităţilor sociale în sistemul de pensii generale”, a afirmat Marcel Boloş.
Chestionat dacă poate rămâne pe masă recomandarea Băncii Mondiale de a indexa pensile cu rata inflaţiei în martie, ministrul Finanţelor a răspuns: „Aici este din nou o decizie de coaliţie”.
„Într-adevăr indexarea cu rata inflaţiei, dar şi cealaltă variantă cu recalcularea celor 5 milioane de pensii, după noua formula din legea pensiilor, sunt la pachet. De asemenea fac parte din decizia coaliţiei de guvernare. Noi asigurăm doar spaţiul bugetar pentru aceste măsuri”, a completat Boloş.
Întrebat dacă Guvernul are acest spaţiu bugetar pentru indexarea pensiilor, Marcel Boloş a replicat: „Pentru una dintre aceste variante am luat în calcul o creştere a pensiilor, dar nu pot să vă dau un răspuns dacă va fi cu rata inflaţiei sau se va face recalcularea în funcţie de reforma pe care ne-am asumat-o în PNRR. Dar cu siguranţă că va fi una din cele două variante”.
Ministrul de Finanţe a mai precizat că a fost luat în calcul de aproximativ 16 miliarde lei pentru majorarea pensiilor în 2024.
„Noi am luat în calcul şi am făcut toate proiecţiile bugetare cu un impact bugetar de aproximativ 16 miliarde lei. Deci împărţiţi la 110 miliarde şi o să observaţi că există o creştere pe care am avut-o în vedere, dar nu aş vrea să pronunţ un procent care după aceea să fie luat ca un angajament.Noi vorbim doar ca spaţiu bugetar, adică banii necesari”.
Chestionat dacă procentul de majorare a pensiilor va fi în jur de 14%, Boloş a răspuns: „Da, dar aici este un calcul estimativ în acest moment”.
„Să nu se pună după aceea presiune pe coaliţie. Coaliţia trebuie să decidă pe pensii şi procentele pentru ceea ce înseamnă celelalte drepturi salariale, trebuie să decidă şi în privinţa legii salarizării unice. Deci acestea nu aş vrea să sune ca angajamente pe care le facem, ci a calculelor pe care le avem acum pentru anul viitor”, a completat el.