”În acest moment, în lume totul este despre economie. Intrarea în OCDE va conta imens, intrarea în Schengen contează imens pentru noi, pentru români, plus că e o nedreptate, dar explozia, în PIB-ul României… noi vom depăşi Austria. Anul viitor, noi vom depăşi. Ca putere de cumpărare, în acest moment, ne apropiem foarte mult de Polonia. Noi vom fi, România, în viitorii cinci ani, vom fi în primele zece PIB-uri ale Europei”, a declarat, luni seară, Marcel Ciolacu.
El spune că România trebuie să aibă relaţii mai strânse cu ţările din Balcanii de vest, dar şi că este nevoie de o relaţie mai strânsă cu Turcia.
Premierul a adăugat, într-un interviu pentru Antena 3, că ”în acest moment, nimeni nu-şi mai permite să vorbească de sus cu România, dar acest respect ţi-l câştigi fiind serios, implicându-te, implicându-te şi pentru tine, dar şi pentru regiune”.
În acest timp, BNR anunţă că rezervele valutare ale României se situau, la 30 septembrie 2024, la nivelul de 65,778 miliarde euro, faţă de 63,187 miliarde euro la 31 august 2024.
Citeşte şi: Marcel Boloş, DOCUMENTUL aşteptat de 3,8 milioane de pensionari. Suma este uriaşă!
”La 30 septembrie 2024, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 65,778 miliarde euro, faţă de 63,187 miliarde euro la 31 august 2024. În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: Intrări de 6,050 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală de 3 miliarde euro şi în dolari americani în valoare nominală de aproximativ 1,89 miliarde euro) şi altele; Ieşiri de 3,459 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (aproximativ 685 milioane euro); plăţi din contul Comisiei Europene şi altele”, arată datele BNR.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 7,855 miliarde euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie 2024 au fost de 73,663 miliarde euro, faţă de 70,775 miliarde euro la 31 august 2024.
Plăţile scadente în luna octombrie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 1,850 miliarde euro.