Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că după veto-ul față de aderarea României la Schengen, țara noastră „are obligația să dea veto de fiecare dată când vine vorba de interesele Austriei”. Lliderul PSD spune că decizia Austriei a fost un „calcul meschin, mic, al unor politicieni, nu al poporului austriac”. Legat de posibilitatea boicotului față de companiile austriece, șeful PSD spune că „toată lumea va avea o reținere” față de companiile austriece.
„Faptul că noi îndeplinim toate condițiile tehnice de peste 11 ani de zile (n. red. – pentru aderarea la Schengen), e normal că s-a creat și această așteptare.
Lumea nu se aștepta de la un stat precum Austria, totuși un stat care are o istorie, care este membră a UE, a spațiului Schengen. S-a întâmplat peste noapte. Făceam o socoteală – pe data de 12 a fost ultimul vot asumat de Austria că sunt de acord și pe data de 18 s-a schimbat.
Marcel Ciolacu ameninţă dur maghiarii: „Nu știu dacă UDMR rămâne în coaliţie la rocadă”
Din punctul meu de vedere, este un calcul meschin, mic, al unor politicieni, nu al poporului austriac, și am văzut și reacțiile. Și cred că aici este bine să nu se creeze un conflict între români și austrieci. Nu, este un calcul pur politic – există niște alegeri în Austria în luna ianuarie, din analize și sondaje le-a reieșit că ar câștiga mai mult în alegeri dacă ar refuza România și Bulgaria”, a spus Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă respingerea României și Bulgariei sunt a fost o așteptare a electoratului austriac, liderul PSD a spus: „În anumite zone în care sunt refugiați sau azilanți și s-au creat anumite probleme, e o altă emoție. Dar nu răspunzi la o nedreptate cu o altă nedreptate, e o regulă de bază și veți vedea că vor pierde alegerile. Pentru că lumea întotdeauna știe mai multe decât politicienii și înțeleg greșelile făcute. S-a atacat fundamentul Uniunii Europene – solidaritatea. Nu-mi aduc minte să mai fi fost vreodată o recomandare a Comisie Europene și consiliul JAI sau alt consiliu să ia altă decizie”.
Marcel Ciolacu a vorbit și despre „boicotarea” companiilor austriece de către români, după veto-ul acestei țări: „Am depășit investițiile străine directe, anul acesta, cu peste 50% față de anul trecut. O țară membră a UE nu poate să vorbească fără să aibă investiții străine pe teritoriul ei. De aceea am dorit în UE cu toții. Nu ne-am dorit să fim o piață de desfacere, dar aici este și o problemă a noastră. Eu, unul, m-am săturat să tot fim plângăreți pe la televizoare și să nu luăm atitudine și să venim cu un efort susținut pentru companiile românești pentru a se crea o plusvaloare în România.
Cred că boicotul e în sufletul fiecăruia, boicotul îl hotărâm fiecare. Eu, dacă aș fi invitat în Austria la schi, n-aș merge. Este prima reținere, dar este normal să fie așa. Dar nu trebuie să confundăm, românii, austriecii, cu liderii trecători ai fiecărei țări. Și eu sunt trecător, și cei care au luat decizia, acum, în Austria, sunt trecători, cred că trebuie să fim mult mai raționali și să înțelegem că noi trebuie să rezolvăm această problemă. Locul României este în spațiul Schengen. La fel cum este și în Uniunea Europeană.
Boicotul oricum o să fie, prin noi, fiecare dintre noi. Toată lumea va avea o reținere. Noi trebuie să avem un răspuns european, nu trebuie să creăm o răfuială între români și austrieci. Este o decizie a unor lideri politici vremelnici. Răspunsul nostru trebuie să fie pe măsură acolo unde și ei și-au folosit dreptul de veto. România are obligația să facă acest lucru.
E un sentiment de neputință pentru că e o nedreptate. Dar, până la urmă, demersul trebuie să fie unul diplomatic. Până atunci, România are obligația, din acest moment, să dea drept de veto de fiecare dată când există un interes al statului austriac. Nu ai voie să refuzi un drept al unei țări și al unui popor fără o justifcare clară, nu poți să inventezi. Nu se poate să fie tot restul Europei să fie de acord și tu să nu fii”, a spus liderul PSD, la Digi24.