Marcel Ciolacu anunţă continuarea investiţiilor majore în infrastructură, dar şi programe de ajutor pentru proiecte culturale şi pentru antreprenorii români

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, în deschiderea ședinței de Guvern, că principalele priorități până la finalul mandatului sunt continuarea investițiilor majore în infrastructură, sănătate și educație.
Mircea Filipescu
04 dec. 2024, 11:48
Marcel Ciolacu anunţă continuarea investiţiilor majore în infrastructură, dar şi programe de ajutor pentru proiecte culturale şi pentru antreprenorii români

În acest context, Executivul va aproba mai multe măsuri-cheie, incluzând o finanțare semnificativă de 5 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), a mai anunţat premierul Ciolacu.

„Aprobăm azi un Memorandum pentru o finanțare de 5 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiții. Cu acești bani finalizăm marile șantiere de autostrăzi, lucrările de modernizare a principalelor magistrale feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni. În domeniul sănătății, alocăm fonduri pentru a cumpăra 600 de ambulanțe noi pentru dotarea serviciilor medicale de urgență din toată țara. Investiția este de aproape 540 de milioane de lei, din fonduri europene”, a declarat Marcel Ciolacu.

În sectorul educației, Guvernul va operaționaliza 150 de centre de educație timpurie în următorii trei ani, alocând aproape 3.000 de posturi plătite din bugetul de stat. Premierul a subliniat că aceste centre, finanțate prin PNRR, vor îmbunătăți accesul copiilor sub șase ani la educație timpurie.

„Continuăm sprijinirea mediului privat și suplimentăm cu aproape 230 de milioane de lei schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regională prin stimularea investițiilor. Este o decizie justificată prin interesul major din partea investitorilor. De asemenea, susținem IMM-urile prin Programul Start-up Nation și alocăm încă 100 de milioane de lei pentru a acoperi plata dosarelor de decont care au primit acord până la data de 1 iunie 2024″, a mai adăugat premierul.

Totodată, Guvernul va aloca 200 de milioane de lei pentru finanțarea serviciilor sociale destinate protecției copiilor, persoanelor cu dizabilități și vârstnicilor, fondurile urmând să ajungă la autoritățile din 36 de județe.

Citeşte şi: Liderii PSD, PNL, USR şi UDMR urmează să stabilească realizarea unei majorităţi. Marcel Ciolacu: „Astăzi vom anunța o majoritate pro-europeană în Parlament și pentru viitorul Guvern”

Premierul a anunțat și un proiect major în domeniul culturii, finanțat cu 140 de milioane de euro dintr-un împrumut al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, completat cu aceeași sumă din bugetul de stat.

„Cu acești bani, finanțăm 14 obiective culturale și istorice de importanță națională și europeană. Construim noi săli de spectacole, ridicăm noi corpuri de clădiri muzeale, restaurăm și modernizăm clădiri emblematice precum Ateneul Român și Vila Reginei Maria din Mamaia”, a declarat Ciolacu.

Executivul va analiza și aproba o serie de acte normative, printre care modificări la legislația privind stocarea geologică a dioxidului de carbon, suplimentarea bugetelor ministerelor, reglementări în domeniul fiscal-bugetar și sprijin pentru METROREX SA. De asemenea, Guvernul va actualiza Strategia națională de management al riscului la inundații și va aproba finanțarea capabilităților medicale mobile din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă.

Citeşte şi: TikTok recunoaşte că l-a cenzurat pe Călin Georgescu abia pe 29 noiembrie. Au fost şterse 66.000 de conturi false

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
Creatura care mănâncă piatră! O elimină apoi sub formă de nisip fin
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Decizia CCR, „ o lovitură de stat strigătoare la cer”
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ce este metapneumovirusul, boala care a speriat China. Epidemiolog român: „E posibil să fi ajuns și la noi, dar nu știm nimic oficial”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Termopanele îți pot aduce amenzi de 4.000 de lei. Ce spune legea
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale?! Decizia care aruncă în aer toată România
StirileBZI
Trebuie să se schimbe vârsta de pensionare! Anunțul oficial a venit de la Guvernul României
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Camera Comună a Congresului SUA Certifică Victoria Lui Donald Trump la Alegerile din 2024
MediaFlux
ADIO, CONCEDIU MEDICAL! Măsura este oficială!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”