Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, ”noi soluţii pentru susţinerea producătorilor agricoli”, respectiv extinderea Programului ”Creditul fermierului”. Noutatea constă în includerea unor noi categorii de plăţi acceptate.
„Anul acesta, până pe 30 septembrie, am alocat agriculturii peste 5 miliarde de euro pentru măsuri de sprijin. Guvernul României a luat deciziile necesare și corecte pentru a veni în ajutorul fermierilor.
Astăzi am extins programul „Creditul fermierului” unde acoperim partea de dobândă ce reprezintă ROBOR pe 3 luni. Acum, de fapt, permitem și plata datoriilor restante către furnizori sau distribuitori de materii prime, inputuri, precum și pentru culturi agricole calamitate.
De asemenea, am majorat și bugetul schemei cu 400 de milioane de lei, la un total de peste 1,85 miliarde lei”, a spus prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Premierul a adăugat că Guvernul a luat „deciziile necesare şi corecte” în acest domeniu.
De extinderea programului Creditul Fermierului vor beneficia aproximativ 7.500 de producători.
”Prin OUG nr.7/2024 beneficiarii care îşi desfăşoară activitatea doar în cadrul agriculturii primare beneficiază de un grant care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni pe perioada creditului, dar nu mai mult de 60 de luni și fără a depăşi plafonul maxim de 280.000 euro/beneficiar pentru toate ajutoarele de stat acordate în temeiul Cadrului Temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunțat Ministerul Agriculturii.
Sprijinul se acordă pentru beneficiarii care nu figurează cu credite restante, inclusiv pentru finanţările tip leasing, sau, dacă înregistrează restanțe, acestea sunt încadrate în categoriile A, B şi C în baza de date a Centralei Riscului de Credit. În cazul beneficiarilor care prezintă Procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare, se poate acorda ajutorul de stat sub formă de grant și dacă aceştia înregistrează credite restante încadrate în categoriile D şi E în baza de date a Centralei Riscului de Credit.
Beneficiarii pot solicita acordarea unui ajutor sub formă de garanție de până la 100% din valoarea creditului, acordată de către Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA, care este administratorul schemei de ajutor de stat, din sumele puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a transmis Ministerul Agriculturii.