Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că vor fi aprobate, joi, mai multe acte normative care includ măsuri de sprijin pentru fermieri. „În total, alocăm aproape 600 de milioane de lei pentru cultivatorii de tomate, cartofi şi usturoi românesc, dar şi pentru crescătorii de animale”, a mai precizat liderul PSD.
„Mă bucur să văd că ministrul Agriculturii a venit şi în şedinţa de astăzi cu noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor români. În total, alocăm aproape 600 de milioane de lei pentru cultivatorii de tomate, cartofi şi usturoi românesc, dar şi pentru crescătorii de animale”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de joi a Executivului.
Şeful Guvernului a mai spus că „trebuie să creştem producţia românească şi îl încurajez pe ministrul Barbu să continue să vină cu astfel de soluţii pentru ca românii să aibă acces la hrană românească de calitate”.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul aprobă, în şedinţa de joi, un ajutor de peste 86 de milioane de lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii. „Aceşti bani vor ajuta peste 9.200 de firme româneşti să îşi dezvolte afacerile şi să menţină locurile de muncă”, a mai spus şeful Executivului.
Milioane de euro pentru cultivatorii de usturoi şi tomate. Detalii despre Programul Tomata 2024
„Vreau să continuăm să dăm un semnal puternic de sprijin şi către mediul de afaceri, în special pentru susţinerea capitalului românesc. De aceea, vom aproba astăzi un ajutor de peste 86 de milioane de lei pentru IMM-uri. Aceşti bani vor ajuta peste 9.200 de firme româneşti să îşi dezvolte afacerile şi să menţină locurile de muncă”, a anunţat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de joi a Executivului.
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a semnat, joi, Ordinul pentru aprobarea cuantumului unitar al plăţilor directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2023, finanţate din FEGA prin intervenţiile din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.
Ordinul creează cadrul normativ pentru stabilirea cuantumului plăţilor în cazul intervenţiilor care nu au făcut obiectul avansului pentru anul de cerere 2023, având în vedere definitivarea de către APIA a etapelor administrative şi procedurale necesare pentru finalizarea instrumentării cererilor de plată, arată comunicatul de presă al PSD.
Veste bună pentru aproape 9 milioane de români. Aplicaţia i-a anunţat că au mai mulţi bani pe card
Intervenţiile vizate de prezentul ordin sunt: PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiţionale), PD-06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti, PD-25 – Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de mătase.
Cuantumurile per ha sunt:
– PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil: 73,00 euro/ha
– PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiţionale): 98,80 euro/ha
– PD -06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti: 102,60 euro/ha
– PD-25 Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de mătase: 0,1796 euro/ha.
Aprobarea ordinului s-a impus întrucât termenul de finalizare pentru efectuarea tuturor plăţilor directe din cadrul FEGA, este luna iunie 2024, cu încadrarea în cuantumurile maxime planificate în PS PAC 2023-2027, urmând ca APIA să demareze efectuarea plăţilor către beneficiari în perioada imediat următoare. Facem precizarea că de prevederile acestui ordin vor beneficia peste 70.700 fermieri, mai spune sursa citată.