Câteva mii de oameni – pensionari, dar și salariați – au protestat vineri în Piața Victoriei, la sediul Guvernului, față de modul în care s-a făcut recalcularea pensiilor. Ei susțin că noua Lege a pensiilor îi afectează pe cei care au lucrat în grupe de muncă sau în condiţii speciale.
Protestul a fost anunțat de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură. În Piața Victoriei au venit însă, alături de silvicultori, şi militari, mineri, poliţişti, siderurgişti, energeticieni şi oameni din alte categorii socio-profesionale.
Protestatarii au reclamat modul în care au fost recalculate pensiile, susținând că în unele situații acestea au scăzut la jumătate. Cei mai afectați, spun ei, ar fi pensionarii care au lucrat în grupe de muncă sau în condiţii speciale.
Premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu reprezentanții federațiilor sindicale, iar după ce a discutat cu reprezentanții asociațiilor rezerviștilor militari, a precizat că va susține adoptarea în cel mai scurt timp a propunerii legislative pentru completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat.
„Respectul față de militari înseamnă, pentru mine, în primul rând respectarea drepturilor. Susțin cu fermitate adoptarea proiectului prin care să fie eliminate inechitățile în aplicarea pensiilor militare într-un ritm accelerat: săptămâna viitoare va fi aprobat în Camera Deputaților, iar în două săptămâni va trece și de Senat. Fac apel către toți competitorii politici să nu mai folosească instituțiile statului în lupta electorală. Armata României, Poliția Română și toate celelalte instituții din sistemul național de apărare nu trebuie amestecate în disputele politice”, a susținut Marcel Ciolacu.
De asemenea, la întrevederi au participat și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona-Bucura Oprescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tâlvăr, vicepremierul Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghighiu, precum și secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu.
Protestatarii consideră o mare inechitate faptul că unele categorii socio-profesionale nu vor mai putea să beneficieze de încadrare în fosta grupă I de muncă, ce s-a transformat în condiții speciale de la 1 septembrie.
„Principalul motiv pentru care toate structurile sindicale protestează sunt nemulţumirile legate de legea pensiilor, care creează anumite inechităţi pentru nişte categorii socio-profesionale, iar în situaţia noastră, a silvicultorilor, creează o uriaşă inechitate prin faptul că, cei aproximativ 20.000 de salariaţi personal silvic aflaţi în activitate astăzi, nu vor mai putea beneficia de încadrare în fosta grupă I de muncă, care s-a transformat în condiţii speciale, de la 1 septembrie. Acesta este unul din principalele motive pentru care noi ieşim în stradă”, a declarat Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”.