Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi digitalizarea ANAF şi le-a cerut tuturor miniştrilor coordonatori de reforme să fie pregătiţi săptămâna viitoare pentru dialogul cu responsabilul cu gestionarea PNRR la nivel european, el precizând că vor analiza fiecare jalon important din cererea de plată nr. 3 şi dând asigurări cu nu este nimic blocat.
„Altă prioritate majoră este reorganizarea ANAF, ca să creștem eficiența colectării veniturilor la buget. Este nevoie de coordonare integrată și, mai ales, de o viziune clară în acțiunea de combatere a fraudei și evaziunii fiscale. Ne-am angajat să modernizăm și digitalizăm Fiscul, ca să asigurăm servicii mai bune pentru cetățeni.”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, astfel, la nivelul Agenţiei se înfiinţează un nou post de vicepreşedinte care va coordona în mod direct activitatea de digitalizare a instituţiei, având în vedere dimensiunile şi complexitatea activităţii ANAF în vederea eficientizării procesului aferent şi asigurării unui circuit informaţional decizional care să asigure o mai mare coerenţă decizională, dar şi pentru o diminuare a efortului depus pentru atingerea obiectivelor (a costurilor operaţionale) raportat la rezultatele obţinute, obiectivele principale pe linia digitalizării neputând fi realizate fără o susţinere consistentă şi performantă din partea unui management dedicat.
Totodată, începând cu data de 1 mai 2024, în cadrul aparatului propriu al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală va funcţiona Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, a cărui competenţă de administrare fiscală se stabileşte în condiţiile legii, iar modalitatea de reorganizare a ANAF prin pierderea personalităţii juridice a Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili şi funcţionarea ei ca direcţie generală în cadrul ANAF se va realiza prin fuziune.
Marcel Ciolacu: Cer tuturor miniştrilor coordonatori de reforme să fie pregătiţi săptămâna viitoare pentru dialogul cu responsabilul cu gestionarea PNRR la nivel european. Vom analiza fiecare jalon din cererea de plată nr. 3 / Nu este nimic blocat
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că cere tuturor miniştrilor coordonatori de reforme să fie pregătiţi săptămâna viitoare pentru dialogul cu responsabilul cu gestionarea PNRR la nivel european, el precizând că vor analiza fiecare jalon important din cererea de plată nr. 3 şi dând asigurări cu nu este nimic blocat.
”Aş dori să vorbim şi despre PNRR. Cer tuturor miniştrilor coordonatori de reforme să fie pregătiţi săptămâna viitoare pentru dialogul cu doamna Celine Gauer, responsabilul cu gestionarea PNRR la nivel european. Vom analiza fiecare jalon important din cererea de plată nr. 3, Este un dialog firesc, serios şi care necesită energie şi concentrare din partea noastră, a spus Ciolacu în şedinţă.
Premierul a ţinut să precizeze că ”nu există nimic blocat”. ”Relaţia cu Comisia Europeană funcţionează foarte bine şi vreau să găsim soluţii pentru a realiza toate reformele, cum, de altfel, am fpăcut şi anul trecut”, a arătat şeful Executivului.
Premierul a mai spus că, tot în privinţa PNRR, Guvernul aprobă astăzi modificările bugetului muoltianual aferentr reformelor şi investiţiilor asumate.
Concret, ţinta noastră e ca banii să stea cât mai puţin în conturile statului român şi să ajungă în cel mai scurt timp pe şantierele de investiţii”, a spus Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a mai declarat că s-a întâlnit în cursul dimineții cu echipa de avocați care a adus României victoria în procesul de arbitraj internațional pe tema Roșia Montana și le-a mulțumit acestora recunoștința întregii națiuni.
Despre procesul pentru Roşia Montană: Le-am mulțumit avocaţilor în numele românilor
„Înaintea ședinței de azi am invitat la Guvern echipa de avocați care a câștigat procesul Roșia Montană pentru România. Le-am mulțumit în numele românilor pentru modul în care au luptat în acest proces, uneori chiar cu deciziile unor foști premieri, în toți acești ani grei de proces. Sunt convins că absolut toți românii sunt mândri, ca și mine, ca avem asemenea profesioniști de calibru mondial! Le transmit încă o dată avocaților noștri recunoștința Guvernului și a românilor pentru victorie!”, a declarat Marcel Ciolacu.
Vinerea trecută, Guvernul a informat că România a obţinut câştig de cauză în dosarul Roşia Montană, judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID), contra companiei Gabriel Resources. Canadienii care au cerut României despăgubiri în valoare de 6,7 miliarde de dolari au fost obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
Gabriel Resources a precizat că analizează cu consilierii săi juridici decizia Tribunalului Arbitral pentru a evalua opţiunile sale, inclusiv contestarea deciziei.