Marcel Ciolacu taie în carne vie și provoacă deranj mare în sistemul bugetar. „Sub nicio formă nu trebuie să aducem taxe noi în perioade de creștere economică, așa cum s-a întâmplat cu decizia de tăiere cu 25% în 2010. Ar fi o greșeală economică să procedăm astfel. Reforma administrativă este esențială și trebuie finalizată. Nu este vorba de tăiere, ci de reorganizare. Este o reformă așteptată de 30 de ani și nu poate fi implementată în doar 6 luni. Am început cu fiecare minister și vom continua cu fiecare agenție și companie“, a afirmat Ciolacu, în această seară, la a3.ro.
Acesta a insistat asupra importanței reformei administrative și a reorganizării structurilor guvernamentale, menționând că aceasta este o prioritate pe agenda sa.
„De aceea vorbesc despre o stabilitate de cel puțin 4 ani pentru România. Performanța este compromisă atunci când avem schimbări frecvente de premier. Avem nevoie de continuitate, așa cum a demonstrat și exemplul unui ministru al Transporturilor care a rămas în funcție timp de 2 ani, deblocând numeroase probleme. Nu putem să schimbăm ministrul transporturilor, al Finanțelor și al altor domenii la intervale de 6 luni. Greșelile sunt inevitabile, dar nu trebuie demonizate.
De aceea am început procesul de digitalizare. E-facturarea este în curs, deși cu dificultăți, iar trecerea la un sistem digital va aduce beneficii pe termen lung. Trebuie să trecem la o altă eră și să ne adaptăm la tehnologie. De 30 de ani promitem digitalizarea ANAF-ului și este esențial să acționăm acum, chiar dacă nu este întotdeauna plăcut pentru toată lumea“, a spus Ciolacu la Antena 3.
Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit că are planuri pentru majorare salariului în România dar a atras atenția asupra faptului că țara noastră a rămas ultima din Europa care oferă sporuri salariale. ”Salariul va crește, acest lucru este clar. Dar de ce mai trebuie în România să fie ”Spor de antenă”? Noi dormim cu telefonul sub pernă! Am rămas singura țară din Europa care are sporuri.
Trebuie să existe o diferențiere între mediul civil și cel militar. Nimeni nu mai este tentat să lucreze ca polițist sau militar. O treime dintre români sunt plătiți cu salariul minim în acest moment. Dacă scoatem cei 10% din impozitare, aș vrea să am pârghia necesară să nu ne trezim că trei sferturi din români vor lucrape salariul minim”, a spus Marcel Ciolacu la Sinteza Zilei.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în decembrie 2023, de 1.292.559, cu 13.564 mai multe comparativ cu ianuarie 2023.