Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 29 noiembrie, că în anul 2023 investiţiile în infrastructură au crescut cu aproximativ 70% faţă de 2021, când ministru al Transporturilor era Cătălin Drulă.
Ciolacu a susţinut, la începutul şedinţei Guvernului, că în acest an se înregistrează investiţii record în domeniul infrastructurii, totalizând 64 de miliarde de lei în execuţia bugetară pentru primele zece luni.
„Avem astăzi pe ordinea de zi şi câteva proiecte de infrastructură, exproprieri şi aprobări de indicatori tehnico-economici pentru mai multe loturi de autostradă, plus o solicitare de suplimentare a bugetului pentru Ministerul Transporturilor, care vine absolut normal, având în vedere ritmul lucrărilor. Înţeleg că astăzi chiar se deschide lotul 2 de autostradă de pe noua centură a Capitalei. Sunt investiţii record de infrastructură în acest an şi asta explică suma fără precedent a investiţiilor, respectiv 64 de miliarde de lei, în execuţia bugetară pe zece luni din anul 2023. Suntem la 35% faţă de 2022 la investiţii, unde v-aţi concurat dumneavoastră pe dumneavoastră, domnule Grindeanu, iar comparativ cu 2021, când era domnul ministru ‘Rangă’, investiţiile erau la 38 de miliarde, creşterea este de aproximativ 70%”, a transmis prim-ministrul.
El a adăugat că, în această săptămână, România a atins 90% în ceea ce priveşte absorbţia banilor europeni din exerciţiul financiar ce se va încheia la finalul anului.
„Ţinând cont că mai avem şi luna decembrie, sunt ferm convins că Ministerul Fondurilor va depăşi acest procent. Ultimul exerciţiu financiar închis de România a fost la 54%, din câte-mi aduc eu aminte”, a precizat Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a menţionat şi derularea unor proiecte mari în domeniul sănătăţii, precum modernizarea şi furnizarea de echipamente pentru secţiile de terapie intensivă pentru nou-născuţi: „Modernizarea şi furnizarea de echipamente pentru secţiile de terapie intensivă la nou-născuţi din România a primit OK-ul de la Comisia Europeană. Sunt 100 de milioane de euro din PNRR care ajung la 25 de unităţi sanitare din ţară.