Marcel Ciolacu este de părere că impozitarea marilor averi nu ar trebui să reprezinte o problemă în cazul celor care îşi permit să aibă iaht şi care schimbă anual limuzine de lux.
„Am enunţat înaintea începerii negocierilor pentru formarea noului Guvern un principiu simplu: taxe mai mari pentru bogaţi şi beneficii pentru cei cu venituri reduse şi medii. Cine deţine vile impresionante cu piscină, cine îşi permite să aibă iaht şi schimbă an de an limuzinele de lux nu va suferi prea tare din pricina creşterii cu câteva procente a impozitului.
În schimb, în cazul salariaţilor cu venituri mici din companiile private, creşterea veniturilor – nu doar prin majorarea salariului minim, care este obligatorie – inclusiv printr-un sistem de mărire a deducerilor pentru familiile cu copii ar putea aduce un plus de 3-400 de lei lunar. Iar pentru familiile în care fiecare dintre părinţi câştigă în jur de 2.500 de lei net, aceşti bani în plus chiar contează”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.
Preşedintele PSD susţine că s-ar putea genera, doar prin acest sistem simplu de deduceri, creşterea veniturilor a 85% dintre salariaţi cu un impact bugetar „marginal” ce nu depăşeşte 0,2% din PIB.
În schimb, Florin Cîţu, preşedintele PNL, a declarat, miercuri, după prima zi de negociere cu PSD pe programul de guvernare, că liberalii nu sunt de acord cu impozitarea marilor averi, cu toate că o astfel de măsură a fost propusă de social-democraţi.
„În România, orice venit e impozitat. E vorba dacă vrem să penalizăm pe cineva că a acumulat active, dacă vrem să penalizăm suplimentar. Nu mi se pare normal acest lucru.
Dacă e vorba despre evaziune fiscală, mi se pare normal să impozităm evaziunea fiscală, dar nu sunt de acord ca românii care muncesc, îşi asumă riscuri, investesc şi au plătit impozite, să venim după aceea să spunem că mai trebuie să plătiţi ceva, pentru că asta e justiţia socială. Cu asta nu suntem de acord, dar suntem de acord cu eliminarea evaziunii fiscale la orice nivel, la un nivel mic şi la un nivel mare.
În ceea ce priveşteCodul Fiscal, lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte. Durează cel puţin şase luni de zile pentru a intra în vigoare. Am spus de la început că nu vom creşte taxele, nu vom creşte taxele în această guvernare şi asta e principiul de la care nu abdicăm”, a precizat Florin Cîţu.