Marcel Ciolacu a afirmat că este nevoie de intervenţia autorităţilor, având în vedere că pentru o perioadă am scăpat de scumpirile de la gaze și de la energie.
„În acest moment, trebuie să recunoaștem că trecem printr-o perioadă complicată. Am scăpat de scumpirile de la gaze și de la energie și necesitatea noastră să ne încălzim pe perioada iernii și ne-am trezit cu niște scumpiri anormale la carburanți, ținând cont că barilul nu s-a scumpit. Va trebui să intervenim pe acest segment”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform Mediafax.
Preşedintele PSD a dat de înţeles că autoritățile strâng „toate informările și informațiile necesare pentru a lua o decizie”.
Întrebat dacă se impune o demitere a conducerii Consiliului Concurenței, Marcel Ciolacu a dat de înţeles că ar putea exista o astfel de decizie în Parlament.
„Vom vedea şi veţi vedea în perioada următoare ce decizie vom lua. Trebuie să respectăm autonomia. Eu v-am spus că, din punctul meu de vedere, în acest moment Consiliul Concurenţei nu şi-a făcut treaba. Nu putem veni, după ani de zile în care nici Guvernul, şi aici a fost o hotărâre corectă de a nu intra în mediul de afaceri, brutal, reglementând sau venind, impunând anumite lucruri, dar nici nu poţi, instrumentele statului român, să te uiţi la ele şi să vezi că iau măsuri după ani de zile după ce crizele au trecut”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.
Liderul PSD a precizat despre măsurile care pot fi luate, că stâlpul democraţiei într-un stat este Parlamentul care legiferează, cu referire la Consiliul Concurenţei.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut, joi, în ședința de Guvern, Ministerului Energiei și Ministerului de Finanțe să verifice „elementele de preț la carburanți”: „Să avem o decizie privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețurilor la carburanți”, a afirmat şeful Executivului.
Marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat că principala cauză a creşterii de preţuri în România este războiul Rusiei în Ucraina.
„Acum avem un război la graniţa noastră de est. Din nou, este un lucru pe care generaţiile noastre nu l-a mai întâlnit. La mine în familie erau poveştile bunicilor despre ce s-a întâmplat când au venit ruşii în 1944. Avem o criză serioasă din punct de vedere al securităţii naţionale şi ea are consecinţe economice. Şi ele sunt de fapt legate şi acesta ar fi unul dintre lucrurile pe care care voiam să-l spun astăzi. Vedem toţi inflaţia, suntem nemulţumiţi, vrem să existe soluţii, dar ca să votăm soluţii trebuie să înţelegem cauzele. Nu poţi să vii cu tratamente, nu poţi să rezolvi probleme dacă nu înţelegi ce cauzează acele probleme. Şi mi se pare că vorbim insuficient la noi în ţară, în restul Europei lucrurile cred că sunt mai clare, la noi în ţară nu cred că explicăm suficient de mult opiniei publice că este (…) principala cauză a creşterii de preţuri în România este războiul Rusiei în Ucraina. Şi ştiu că nu este foarte uşor de explicat. Oamenii o să spună: dar ce treabă are războiul din Ucraina cu nu ştiu ce produs, cu nu ştiu, cu preţul alimentelor sau alimente care nu vin din Ucraina? Sau: domnule, dar noi am avut inflaţie şi anul trecut când nu era niciun război în Ucraina? Inflaţia deja începe de anul trecut, cresc preţurile la energie”, a spus Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa „Provocări concurenţiale în noul context economic”, organizată de Consiliul Concurenţei şi Pria Events.
Creşterea preţului la gaze a antrenat creşterea şi a preţului la electricitate. Iar de aici lucrurile se răspândesc în economie şi conduc la inflaţie, a subliniat el.
În opinia lui Bogdan Chiriţoiu, vem pentru prima dată după 15 ani o inflaţie de două cifre, iar aceasta naşte atât la noi în ţară, dar şi în alte ţări, nemulţumiri şi incertitudine în mediul de afaceri.