Preşedintele Camerei Deputaţilor a amintit că la doar trei zile de la decretarea stării de urgenţă „deja doi dintre principalii contributorii la bugetul României au anunţat închiderea porţilor. Industria auto din România a fost pusă pe butuci. Mii de angajaţi vor pleca în şomaj tehnic şi este doar începutul”.
„Decretarea stării de urgenţă trebuia imediat însoţită de măsuri economice. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar efectele asupra mediului de afaceri sunt devastatoare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul social democrat a menţionat că Guvernul face abia astăzi şedinţă, la trei zile de la decretarea stării de urgenţă în România.
„Deşi de două săptămâni mediul privat cere, în fiecare zi, măsuri de sprijin pentru că ei ştiu cu se confruntă, ştiu ce înseamnă să închizi totul şi să nu pui nimic în loc”, a spus Marcel Ciolacu.
Preşedintele interimar al PSD a amintit că social-democraţii au propus încă de săptămâna trecută un plan de măsuri sociale şi economice.
„Guvernul Romîniei nu trebuie să inventeze apa caldă. Toate Guvernele ţării UE au luat măsuri concrete aplicate pentru a salva economiile naţionale. Aceste Guverne şi-au protejat cetăţenii şi locurile de muncă. Nu au ţinut cont de deficite. Germania va furniza cash companiilor atinse de criza generată de pandemia. Ministrul german al Finanţelor a anunţat că nu există nicio limită a împrumuturilor – nelimitat. Au ales corect să-şi protejeze cetăţenii şi firmele. Guvernul danez le-a comunicat deja firmelor private că va acoperi 75 la sută din salariile angajaţilor dacă promit că nu vor face concedieri”, a menţionat Ciolacu.
Marcel Ciolacu cere Guvernului să ia măsuri ferme.
„Acest Guvern a fost învestit tocmai pentru a acţiona cu puteri depline. Acum, nu mai târziu! Acum trebuie luate măsuri ferme şi adaptate fiecărui sector în parte! Strategia Guvernului României trebuie să aibă ca obiectiv zero concedieri”, a spus liderul PSD într-un mesaj publicat pe Facebook.
De asemenea, Ciolacu a amintit faptul că România poate accesa trei miliarde de euro, bani puşi la dispoziţie de Comisia Europeană, în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus.