Marcel Ciolacu a dat noi detalii despre taxa de solidaritate, „rebotezată” contribuţia pentru educaţie şi sănătate. Într-o declaraţie de presă susţinută la Camera Deputaţilor, preşedintele PSD a afirmat că e impune ca marile companii să plătească o taxă pe cifra de afaceri.
„Sunt în jur de 320 de mari companii cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro în România. Se plăteşte în medie 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plăteşte mai puţin decât la microîntreprinderi. Acestea plătesc 1%.
Noi am venit şi am prezentat că în acest moment în România e impozitată mult prea mult munca şi trebuie să găsim un echilibru şi cu impozitarea capitalului. De 30 de ani, povara impozitului şi grosul impozitelor a rămas pe cei cu venituri mici şi mijlocii. Trebuie găsit un echilibru. Asta nu exclude reorganizarea ANAF, a vămii, digitalizarea, lucruri care se vor face în perioada următoare într-un mod mai alert, pentru că se impun acest lucru.
Nu am vorbit în mod deosebit de o taxă de solidaritate. Am văzut că în Germania există o astfel taxă de solidaritate, propunând ca să creeze acest echilibru.
Din punctul meu de vedere, 0,8% impozit pe profit la aceste companii mi se pare prea puţin. În momentul în care te încadrezi până în 1%, preferabil să plăteşti o taxă la cifra de afaceri, să rămână în România.
În momentul în care te încradrezi în 1%, măcar să plăteşti la nivelul microîntreprinderilor. Preferabil ar fi să plăteşti o taxă la cifra de afaceri, astfel încât să nu mai exportăm din România profitul. Nu are rost!”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
Preşedintele PSD a explicat că deocamdată nu s-a luat o hotărâre foarte clară în coaliţie privind impozitarea cifrei de afaceri în cazul marilor companii deoarece sunt luate în calcul mai multe variante.
„Să vină specialiştii şi să explice. Nu s-a luat o hotărâre foarte clară, au mai multe variante. Venind o destinaţie pentru Educaţie şi Sănătate. Vom vedea în coaliţie dacă se continuă această discuţie sau găsim alte variante.
Din punctul meu de vedere, rămân consecvent şi ar fi fost corect ca pentru o perioadă limitată de timp, până când trec toate aceste crize, să venim cu o impozitare a capitalului. Ar fi fost să intre în vigoare de la 1 ianuarie pe anul viitor, pe o perioadă de şase luni.
Sunt făcute mai multe simulări. Se vorbeşte de o sumă de două miliarde de euro, bani care s-ar duce cu destinaţia de sănătate şi educaţie. Filosofia a fost de impozitare a capitalului, nu a muncii.
La pachet, aceşti două miliarde nu ar veni toţi automat. Ministerul Finanţelor va trebui să găsească alte resurse să astupe prin digitalizarea ANAF deducerile pe care le propunem la cei cu venituri mici, cu familii monoparentale, cu mai mulţi copii şi la cei cu venituri medii. Noi încadrasem până în 6.000 de lei.
Venim cu o altă abordare ca cei cu venituri mici să nu mai plătească impozit pe venit”, a concluzionat Marcel Ciolacu.